Hlavní obsah

Ministři chtějí od státu 14 miliard korun navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když ministerstvo financí naplánovalo, že příští rok bude hospodařit se schodkem 94 miliard korun, ministři po resortu chtějí, aby jim dal dohromady o dalších 14 miliard víc, než pro ně vyčlenil. Výdaje z rozpočtu by příští rok měly být 907,8 miliardy korun. Vláda ve středu návrh rozpočtu odložila a jednat o něm bude příští týden.

Foto: Petr Veselý

S muzikálem Kabaret se v českých divadlech roztrhl pytel. Nedávno ho inscenovali v Pardubicích či v DISKU, nyní je nově v Mostě či Mladé Boleslavi.

Článek

Místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka vyloučil, že by za odložením rozpočtu byly koaliční spory o výši schodku. "Není to spor mezi ČSSD a dalšími stranami, příčinou odložení rozpočtu je množství návrhů na další výdaje," řekl Sobotka.

Dodatečné peníze podle něj požadoval například ministr zemědělství Jaroslav Palas na dorovnání přímých plateb z Evropské unie nebo ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach na sociální dávky, či vyšší valorizaci důchodů. Sám Škromach po jednání řekl, že podle jeho odhadu ministři žádají navíc až 20 miliard.

Loni ministři požadovali navíc 40 miliard. Podle Sobotky se tak projevil fakt, že v letošním návrhu dostali ministři maximální stropy, v jakých mohou výdaje čerpat.

Schodek je jen dvě miliardy nižší než letos

Ministerstvo financí na příští rok naplánovalo deficit ve výši 94 miliard korun. Pokud se k němu připočte ztráta České konsolidační agentury (ČKA), je schodek 113 miliard. Plánovaný deficit rozpočtu na rok 2004 je přitom rekordních 115 miliard. Vláda se trvale zavazuje k tomu, že deficitu bude postupně snižovat.

Stát by měl v příštím roce podle návrhu MF utratit téměř 907,8 miliardy korun, příjmy rozpočtu by měly činit 813,8 miliardy Kč. Stát by tak měl v příštím roce utratit o 38 miliard korun více než letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám