Hlavní obsah

Jukos zřejmě skončí v rukou Gazpromu

MOSKVA

Rusko plánuje vytvořit z plynárenského gigantu Gazprom obří energetický holding. Firma totiž s největší pravděpodobností získá společně se dvěma menšími společnostmi hlavní divizi bankrotujícího Jukosu. Státu má spojení firem zajistit většinový podíl v Gazpromu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 27.1.2017 Dášenka v Divadle loutek Ostrava. Premiéra v 17,00 hodin. Co nám to přišlo ??? Zleva Martin Legerski, Aleš Petrič, Lukáš Červenka .

Článek

"Bude z toho mít zisk každý, zvláště stát, protože vznikne mocný uhlovodíkový holding, který sloučí majetky Rosněfti, Zarubežněfti, dost možná Juganskněftěgazu a možná i dalších firem," řekl šéf Zarubežněfti Nikolaj Tokarev.

Že se problémy kolem Jukosu vyřeší jeho převzetím Gazpromem naznačil i náměstek ruského ministra hospodářství Andrej Šaronov.

Ruská vláda by ráda získala v Gazpromu většinový podíl. Nyní vlastní 38,7 procenta. Tokarev řekl, že převod jeho firmy a Rosněfti na Gazprom nebude na zajištění většiny státu v Gazpromu stačit. Analytici odhadují hodnotu zbývajícího 11procentního podílu ve firmě na více než 6,5 miliardy dolarů. Rosněfť má však hodnotu jen čtyři až pět miliard a Zarubežněfť pouze asi 200 miliónů dolarů.

Prodej pod cenou

K většinovému podílu potřebuje ještě kousek, a právě tím by měla být hlavní těžební divize Jukosu, společnost Juganskněftěgaz. Vláda ho chce prodat v aukci 22. listopadu a z prodeje zaplatit daňové nedoplatky firmy. Jen za rok 2000 je dluh 3,4 miliardy dolarů, další miliardy soud firmě vyměřil za další roky. Celkem má státu zaplatit asi osm miliard dolarů.

Prodej Jugansku pod tržní cenou, odhadnutou investiční bankou Dresdner Kleinwort Wasserstein na minimální úrovni 10,4 miliardy dolarů, by Jukos zřejmě zcela ochromil. Jugansk se na těžbě ropy Jukosu podílí 60 procenty.

Podle ruských i zahraničních pozorovatelů je těžební firma obětí Jukos je podle pozorovatelů obětí kampaně, kterou proti firmě vede Kreml, aby se pomstil jejímu hlavnímu vlastníkovi Michailu Chodorkovskému za jeho politické ambice. Chodorkovskij je od loňského října ve vazbě a nyní je souzen za daňové úniky a podvod při privatizaci. [celá zpráva]

Největší zásobárna plynu

Gazprom by dohromady se získanými majetky těžil až dva milióny barelů ropy denně. Dostal by se tak zhruba na úroveň nynější ruské ropné dvojky Lukoil, která je zatím stále ještě těsně za Jukosem. Díky přesunům majetku by se pod státní kontrolu dostalo 18 procent ruské těžby ropy.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým vývozcem do střední a západní Evropy. Do České republiky dodává Gazprom plyn prostřednictvím dceřiné firmy Gazexport. Ta v roce 1998 uzavřela s monopolním dovozcem Transgas kontrakt na dodávky zemního plynu na 15 let.  

Reklama

Související články

V Jukosu už zabavují majetek exekutoři

Do sídel ruské ropné společnosti Jukos už přišli soudní exekutoři, a zabavují její majetek. Zaměřují na hlavní produkční jednotky firmy na Sibiři....

Ruský gigant Jukos je před bankrotem

Společnost Jukos musí co nejdříve sehnat dostatečnou finanční hotovost, jinak ji hrozí bankrot. Firma už nemá ani na to, aby od srpna zajišťovala dodávky ropy....

Výběr článků

Načítám