Hlavní obsah

Jančura chce po Slovensku kompenzace, jinak končí s linkou Bratislava–Košice

Právo, ivi, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitel RegioJetu Radim Jančura žádá od slovenské vlády kompenzace, jinak ukončí provoz linky mezi Bratislavou a Košicemi. Po čtyřech měsících totiž Jančura zjistil, že za současného stavu, kdy studenti, důchodci a děti jezdí na vlacích státních železnic zdarma, není možné tuto nejvytíženější slovenskou linku provozovat se ziskem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvodčí vlaku RegioJet

Článek

„Jedním ze scénářů opravdu je, že v prosinci tuto linku ukončíme. Zatím se však jedná o krajní možnost,“ cituje Jančuru slovenský Deník N.

Studenti, důchodci a děti mohou využívat stoprocentní slevu na této trati pouze ve vlacích státního dopravce. „Tyto skupiny tvoří běžně asi čtyřicet procent cestujících ve vlacích, s námi však cestuje jen zlomek. Pokud je nemáme šanci přitáhnout, nemáme šanci být ziskoví,“ dodal majitel RegioJetu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je však pravděpodobné, že Jančura to ještě rok zkusí, protože požádal o zařazení svých vlaků do jízdního řádu pro rok 2016. Není dokonce vyloučeno, že své spoje v příštím roce ještě posílí. „Vše bude záležet na tom, zda nám vláda alespoň v některých věcech ustoupí,“ říká Jančura.

RegioJet požaduje od vlády alespoň částečné kompenzace. Nabízí, že bude studenty a důchodce vozit zdarma, ale žádá proplacení poloviny nákladů. „Už dnes dáváme studentům padesátiprocentní slevu, ale to nestačí. Musíme nabídnout stejné podmínky, jaké mají státní rychlíky. Potřebujeme od státu alespoň nějaký příspěvek,“ uvedl Jančura. Mělo by se jednat o 50 tisíc eur (1,3 miliónu Kč) měsíčně.

„Požadujeme, aby stát proplácel kompenzace na slevy sociálním skupinám rovnoprávně všem dopravcům a nikoli pouze vybranému státnímu dopravci,” uvedl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Slovenské ministerstvo dopravy v této souvislosti upozornilo, že RegioJet jezdí na lince Bratislava–Košice na vlastní riziko. „Slevy platí pouze pro spoje, na které mají dopravci uzavřenou smlouvu o dopravě ve veřejném zájmu. Na komerční vlaky se tyto slevy nevztahují,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Kóňa. Ministerstvo dopravy například proplácí RegioJetu slevy na trati Bratislava–Komárno, kde soukromý dopravce jezdí na objednávku státu.

Vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) zavedla stoprocentní slevy pro studenty, důchodce a děti od 17. listopadu 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám