Hlavní obsah

Ispat Nová huť letos propustí stovky lidí

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zhruba kolem 10 800 lidí bude koncem roku zaměstnávat akciová společnost Ispat Nová huť (INH). Na tiskové konferenci v Brně to ve středu řekl generální ředitel INH František Chowaniec. "Snižování počtu zaměstnanců je v souladu se střednědobým podnikatelským plánem," dodal. Počátkem roku podnik zaměstnával přes 11 300 lidí.

Foto: www.jeseniky.net

Ilustrační foto

Článek

"V dalších letech budeme postupně racionalizovat strukturu tak, abychom se koncem roku 2005 dostali na 8862 zaměstnanců," informoval Chowaniec s tím, že tento počet je uveden i v privatizační smlouvě mezi Fondem národního majetku a skupinou LNM Holdings, která Novou huť ovládá od letošního ledna.

"Je pravda, že na tento rok jsme se s vedením dohodli na snížení počtu zaměstnanců na 10 800, což je podstatně menší snížení, než původně navrhoval zaměstnavatel. Ten nejprve chtěl počet zaměstnanců do konce roku snížit na 9894 lidí. Letošní vlna propouštění byla ukončena k 1. září. Avšak se snížením na 8862 osob koncem roku 2005 se odbory neztotožnily. To byl také hlavní problém, proč jsme kolektivní smlouvu na letošní rok uzavřeli až koncem května. O personálním vývoji na následující roky budeme s vedením jednat," řekl Právu místopředseda Podnikové odborové rady INH Jaroslav Marek.

Dohoda odborů se zaměstnavatelem do 15. prosince

Rozdílné názory vedení a odborů na personální vývoj do konce roku 2005 vedly Podnikovou odborovou radu v první polovině roku k uskutečnění mítinku zaměstnanců a hodinové výstražné stávky. Jak ve středu řekl Právu Marek, nyní se o zaměstnanosti pro příští rok jedná na úrovni základních organizací. "V jednotlivých závodech to má být projednáno do konce listopadu a do 15. prosince by pak měla být uzavřena dohoda na příští rok mezi zaměstnavatelem a Podnikovou odborovou radou," dodal.

Podle Chowaniece však úspory osobních nákladů nejsou tím nejdůležitějším, na co se firma při snižování nákladovosti soustřeďuje. Důraz je kladen především na úspory nákladů materiálových, ceny vstupů atd. "Snižování nákladů je jedním z úkolů, jimiž se zabýváme denně. Úspěšni jsme v této oblasti díky tomu, že využíváme zkušeností v rámci skupiny. Za první pololetí úspory dosáhly 15 mil. dolarů, pokud to převedeme na tržby, činí to deset dolarů na tunu oceli. O těch deset dolarů jsme konkurenceschopnější," řekl ředitel pro nákup a strategii INH Sanjay Kumar.

Reklama

Související témata:

Související články

Odbory Nové huti chystají výstražnou stávku

Odbory ostravské ocelářské společnosti Ispat Nová huť (INH), jímž se zatím nepodařilo dohodnout s vedením firmy na kolektivní smlouvě na léta 2003 až 2005,...

Novohuťáci demonstrovali za práci

S transparenty "100 tisíc nezaměstnaných v regionu už stačí", "Vládo, podporuj tvorbu pracovních míst, ne vytunelované banky" přišly v pondělí před hlavní...

Výběr článků

Načítám