Hlavní obsah

Odbory Nové huti chystají výstražnou stávku

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Odbory ostravské ocelářské společnosti Ispat Nová huť (INH), jímž se zatím nepodařilo dohodnout s vedením firmy na kolektivní smlouvě na léta 2003 až 2005, se rozhodly uspořádat nátlakové akce. Termín výstražné stávky zatím nebyl stanoven. Poslední březnový den se před hlavní bránou podniku uskuteční mítink zaměstnanců.

Foto: Laura Havlová

Výroba žonglovacích míčků.

Článek

"Odborová konference v úterý dala souhlas také k hodinové výstražné stávce proti nesmyslnému propouštění," řekl novinářům člen krizového štábu Podnikové odborové rady (POR) Karel Macura. "Pokud bychom ani po těchto akcích nedosáhli splnění svých cílů, bude svolána mimořádná odborová konference, která rozhodne o vlně stávek," dodal. Kolektivní vyjednávání se protahuje již od loňského září.

Odborový svaz Kovo nabízí pomoc

Generální ředitel v pondělí řekl, že toto číslo měnit nejde," řekl místopředseda POR Jaroslav Marek, který vede tým vyjednavačů za odbory. "Spor je o to, zda 8862 zaměstnanců je nejnižší přípustné minimum, což říkají odbory, nebo povinnost, což říká vedení firmy," uvedl předseda Odborového svazu Kovo Jaroslav Uhlíř s tím, že pokud by se "novohuťáci" rozhodli ke klasické stávce za uzavření kolektivní smlouvy, odborový svaz je připraven pomoci s organizačním zajištěním i profinancováním.

Štěch: situace v regionu je velmi vážná

V rámci řešení zaměstnanosti odbory prosazují také zavedení 35hodinové pracovní doby v nepřetržitých provozech od 1. ledna 2006. Podle jejich propočtů by přechod ze čtyřčetového na pětičetový režim při lepší organizaci práce přinesl 300 až 400 pracovních míst. Zkrácená pracovní doba by se týkala 4800 zaměstnanců.

"Touto formou se nezaměstnanost řeší v mnoha firmách v Evropě," podotkl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, senátor Milan Štěch. Dodal, že konfederace plně podporuje postup odborů v INH, protože situace v nezaměstnanosti v regionu je velmi vážná. "Je výzvou pro odbory, aby se braly za každé pracovní místo," prohlásil.

Letos ztratí práci 580 lidí

Jak uvedl ekonom POR František Saidl, odbory a vedení se v pondělí dohodly na snížení personálních stavů v letošním roce o 580. "Toto číslo jsme ochotni akceptovat, ale jedině pokud se vedení zaváže, že níže už zaměstnanost nepůjde," uvedl. Podle něj je vedení ochotno zavázat se k provedení odbory navrhované analýzy efektivnosti a účelnosti pracovních míst, ale už ne k tomu, aby výsledná čísla byla dohodnuta pro zaměstnanost v letech 2004 a 2005.

"Vedení trvá na tom, abychom plnili plán zaměstnanosti podle čísel, která byla předložena do Bruselu ještě před prodejem Nové huti," řekl Saidl. Odbory se s vedením také dohodly na zkrácení pracovní doby v nepřetržitých provozech od příštího roku o hodinu týdně.

Vyjádření ředitele INH nátlakem?

Návrhy odborům podle generálního ředitele INH Františka Chowaniece respektují závazky, které pro Novou huť vyplynuly z restrukturalizace společnosti. Ty byly nezbytné k tomu, aby nám Evropská komise a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělily výjimku pro poskytnutí státní pomoci. Jak dále sdělil Chowaniec, v případě, že nedojde k uzavření kolektivní smlouvy do konce března, má vedení firmy v souladu se zákoníkem práce připravenu variantu tzv. mzdového předpisu, který by začal platit od 1. dubna.

"Ve srovnání s připraveným návrhem hospodářského vedení pro uzavření kolektivní smlouvy není mzdový předpis pro zaměstnance příliš příznivý," dodal Chowaniec. Tuto část vyjádření vedení označil předseda POR Werner Stuchlík za vyhrožování zaměstnancům. Podle jeho slov generální ředitel nedal souhlas ani s konáním připravovaného mítinku zaměstnanců před hlavní bránou firmy. "Mám pocit, že mládnu, že se dostávám zpět do roku 1989, kdy od této brány byli vyháněni studenti," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám