Hlavní obsah

Novohuťáci demonstrovali za práci

Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

S transparenty "100 tisíc nezaměstnaných v regionu už stačí", "Vládo, podporuj tvorbu pracovních míst, ne vytunelované banky" přišly v pondělí před hlavní bránu společnosti Ispat Nová huť (INH) v Ostravě zhruba dva tisíce odborářů.

Foto: archiv VOC Mikulov

Zleva Hynek Holánek, Jiří Hort, Petr Marcinčák, Vít Sedláček, Jan Stávek.

Článek

Manifestaci zorganizovala podniková odborová organizace na podporu požadavků při vyjednávání o kolektivní smlouvě. "Od předání návrhu kolektivní smlouvy uplynulo už osm měsíců, vyjednávání probíhá šest měsíců. Máme už jen jeden spor, a tím je zaměstnanost," promluvil k demonstrantům člen krizového štábu odborů Leopold Laskovský.

"Bude-li to nezbytné, půjdeme natvrdo... valcíři", "Chceme pracovat, ne postávat před úřadem", "Severní Morava - ráj nezaměstnaných a bezdomovců", nesli na transparentech další odboráři.

Přijeli i odboráři z dalších podniků

"Nemůže nám být lhostejný osud jediného Novohuťáka," prohlásil Laskovský. Jak uvedl, na některých pracovištích byly už loni překračovány limity přesčasové práce, a přesto se má dále propouštět. Předseda Podnikové odborové rady Werner Stuchlík řekl, že zaměstnavatel již oznámil v první vlně propuštění 223 zaměstnanců. "Nevíme, kolik bude v další vlně."

Oba poukázali na vysokou nezaměstnanost v kraji. Odbory požadují, aby vedení INH s novým vlastníkem přehodnotilo svůj dosavadní cíl, podle něhož má firma k 31. prosinci 2005 zaměstnávat maximálně 8862 lidí (nyní má společnost 11 380 zaměstnanců). Odbory také prosazují, aby na nepřetržitých provozech byl postupně zaveden 35hodinový pracovní týden.

Novohuťáky přijeli podpořit i odboráři například z Válcoven plechu Frýdek-Místek, z firmy Jäkl Karviná, Hutních montáží Ostrava, Tatry Kopřivnice.

Odbory slibují velkou demonstraci

Místopředseda odborového svazu Kovo Josef Středula Novohuťákům sdělil, že zhruba za měsíc a půl se v Ostravě uskuteční velká demonstrace všech odborových svazů na podporu zaměstnanosti.

"Bojím se o místo. Už je nás tak málo, že někdy ani nejde obsadit směny. Myslím, že by tady demonstrovalo více lidí, ale mnozí si myslí, že je to zbytečné, jiní mají strach. Je smutné, když už se člověk musí bát i o lopatu," řekl Právu muž, který je v Nové huti zaměstnán 25 let.

"Člověk má strach jít i na nemocenskou, aby nepřišel o místo. Práce v huti se za ta léta podepsala na zdraví, kdo nás zaměstná se zdravotními kartami, jaké máme," rozhořčovali se dva koksaři ve věku 53 a 54 let, kteří v huti pracují od vyučení.

"Chceme jednat, ale pokud bude spor trvat dále, uskutečníme jednohodinovou výstražnou stávku," řekl demonstrantům Laskovský a dodal, že pokud ani to nepovede k cíli, bude svolána mimořádná konference odborů, která rozhodne o dalších nátlakových a protestních akcích.

INH: Restruktualizace musí pokračovat

Jak uvedl tiskový mluvčí INH Ivo Čelechovský, vedení společnosti sdílí znepokojení Podnikové odborové rady s rostoucí mírou nezaměstnanosti v kraji, nicméně považuje už dohodnutý rámec kolektivní smlouvy na léta 2003 - 2005 za vstřícný.

"Společnost INH je v procesu restrukturalizace, která musí pokračovat a být úspěšně dokončena. Vedení je povinno zajistit životaschopnost a stabilitu firmy, proto se nemůže zavázat v dlouhodobém horizontu k vytváření umělé zaměstnanosti na úkor pracovní doby a k poklesu produktivity práce. Pro zvýšení konkurenceschopnosti je zapotřebí opačný trend," dodal Čelechovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám