Hlavní obsah

Írán přivítal první ze stovky airbusů

Novinky, bož

Do Íránu ve čtvrtek slavnostně dorazil letoun Airbus A321, napsala agentura DPA. Je to první stroj ze stovky letadel, které od Airbusu v prosinci koupila společnost Iran Air. Hodnota transakce činí téměř 10 deset miliard dolarů (260 miliard korun).

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

První ze stovky airbusů, které doplní letku přepravce Iran Air, přistál ve čtvrtek v Teheránu.

Článek

První letoun typu A321 na teheránském letišti Mehrábát přivítal ředitel aerolinky Farhád Parvareš a ministr dopravy v delegaci íránských představitelů. Letoun přiletěl z letiště ve francouzském Toulouse, kde evropská společnost Airbus sídlí.

Do 20. března mají dorazit ještě dvě letadla A330. Airbus podle smlouvy dodá íránským aerolinkám 100 letounů – modely A320 a A321 pro lety na střední vzdálenost mezi třemi a šesti hodinami, dále pak A330 a A350 pro lety na dlouhou vzdálenost mezi šesti a dvanácti hodinami.

První airbus od roku 2005

Íránské státní aerolinky měly v posledních desetiletích problémy s obnovováním letky v důsledku západních sankcí. Poslední nové letadlo tak Iran Air zakoupil před 23 lety.

V roce 2001 se mu podařilo získat šest modelů Airbus A310 z druhé ruky. Dohodu o zakoupení nových letounů totiž zablokovaly americké úřady.

V roce 2005 Iran Air získal dva použité modely rodiny A300-600s. Později bylo Íráncům novými sankcemi v souvislosti s íránským jaderným programem znemožněno zakoupit jakékoliv další letouny ze Západu.

Foto: Vahid Salemi, ČTK/AP

První letoun typu A321 na teheránském letišti Mehrábát přivítal ředitel aerolinky Farhád Parvareš a ministr dopravy v delegaci íránských představitelů.

Íránské aerolinky Iran Air podepsaly smlouvu o nákupu stovky letadel od evropské společnosti Airbus těsně před Vánoci. Ačkoliv nominální hodnota původního kontraktu za 118 airbusů měla být 25 miliard dolarů, z dohody nakonec vypadly modely A380, takže cena transakce klesla pod deset miliard.

Ještě před Airbusem se Iran Air dohodl na dodání 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (425 miliard korun) s americkým výrobcem Boeing. První boeing by měl být dodán v dubnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám