Hlavní obsah

Íránské aerolinky podepsaly smlouvu s Airbusem o nákupu stovky letadel

Novinky, bož

Íránské aerolinky Iran Air podepsaly smlouvu o nákupu stovky letadel od evropské společnosti Airbus. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. První letadla by měl Airbus dodat již v polovině ledna. Hodnota transakce činí necelých deset miliard amerických dolarů (zhruba 260 miliard korun).

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Dohoda zahrnuje i modely A350 pro lety na dlouhou mezi šesti a dvanácti hodinami. Na ilustračním snímku Airbus A350 XWB na aerosalónu v Chile.

Článek

Již v neděli aerolinky oznámily, že s Airbusem dosáhly dohody, která čekala už jen na stvrzení podpisem smlouvy. [celá zpráva]

„Dokončili jsme jednání s Airbusem a jsme připraveni dohodu v Teheránu kdykoliv podepsat. Očekáváme, že k podpisu dojde dnes nebo zítra po vyřízení několika posledních formalit,“ uvedl v pondělí pro Reuters náměstek ministra dopravy.

Ačkoliv nominální hodnota původního kontraktu za 118 airbusů měla být 25 miliard dolarů, modely A380 byly nakonec ze smlouvy vyškrtnuty, takže hodnota kontraktu s Airbusem nepřesáhne deset miliard dolarů,“ řekl šéf Iran Air Farhad Parvareš pro íránskou agenturu IRNA.

Airbus dodá íránským aerolinkám jednak modely A320 a A321 pro lety na střední vzdálenost mezi třemi a šesti hodinami, jednak A330 a A350 pro lety na dlouhou vzdálenost mezi šesti a dvanácti hodinami.

Už v neděli Iran Air podepsal smlouvu o nákupu 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (425 miliard korun) s americkým výrobcem Boeing. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám