Hlavní obsah

Inspekce varuje před nebezpečným odrážedlem

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla v minulých dnech rozsáhlou kontrolu koloběžek a dětských odrážedel. Při kontrolách 56 typů jich 17 nesplnilo podmínky pro uvedení na trh. ČOI zakázala prodej odrážedla Scuttle Bug, neboť jeho díly nejsou dostatečně pevné a mohou způsobit zranění. V ostatních případech se jednalo zpravidla o chybnou dokumentaci a označení.

Foto: Česká obchodní inspekce

Rozbité odrážedlo Scuttle Bug.

Článek

Kontroloři se zaměřili celkem na jednoho výrobce a 77 distributorů. Výsledkem byla neuspokojivá zjištění u 17 typů koloběžek. U nich inspektoři upozornili na neúplnou dokumentaci, chybějící nebo neúplné povinné informace, nedostatečnou identifikaci výrobku či chybějící návody. Šest typů koloběžek bylo zadáno k posouzení bezpečnosti do zkušebny, přičemž pět z nich se nadále šetří.

„Na základě posouzení bezpečnosti výrobku Scuttle Bug autorizovanou osobou bylo zjištěno, že kontrolovaný vzorek této koloběžky-odstrkovadla neodpovídá požadavkům zákona a nařízení vlády, neboť při laboratorních zkouškách byla zjištěna nedostatečná pevnost plastových dílů,“ uvedl úřad.

„Zarážka na jedné straně zajišťovacího mechanismu výrobku se při zkoušce ulomila a v důsledku toho došlo k jeho zborcení. Při zborcení hračky by mohlo dojít k vážnému poranění dítěte sedícího na sedle odstrkovadla, neboť po ulomení plastové části ztrácí dítě oporu rukou a padá přímo na zborcené odstrkovadlo a následně na zem,“ varovala ČOI. Prodej tohoto výrobku zakázala.

Reklama

Výběr článků

Načítám