Hlavní obsah

Inspekce nařídila stáhnout žebřík z Číny, při zatížení se rozpadne

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) nařídila dovozci okamžitě stáhnout z trhu teleskopický žebřík vyráběný v Číně. Podle inspekce pro uživatele představuje vysoké riziko pádu a úrazu.

Foto: ČOI

Nebezpečný žebřík

Článek

Jedná se o 3,2 metru dlouhý opěrný žebřík ML 1003, který do Česka dováží firma XT Line.

„Že výrobek nedosahuje požadovaných bezpečnostních ukazatelů, bylo zjištěno hodnocením pevnosti plastových částí při simulovaném pádu žebříku, kdy se tyto části rozlomily a následně uvolnily z výrobku. Nedostatečná pevnost žebříku byla prokázána rovněž laboratorní zkouškou, během níž došlo působením síly na střed plně vytaženého žebříku k oddělení příčlí od bočnic a uvolnění ovládacích tlačítek,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žebřík podle inspekce nevyhověl ani v požadavcích na funkčnost patek, které se během laboratorní zkoušky uvolnily bezprostředně po zatížení. Žebřík pak není stabilní a může podklouznout.

Kromě zákazu uvádět na žebřík na trh uložila Česká obchodní inspekce dovozci výrobku XT Line Profesional Tools jeho okamžité stažení z trhu a zpětné převzetí od zákazníků. Výrobek inspekce také nahlásila do evropského systému varování Rapex.

Reklama

Výběr článků

Načítám