Hlavní obsah

Inflace v Maďarsku v květnu přesáhla deset procent

Míra inflace v Maďarsku v květnu vystoupila na 10,7 procenta z dubnové hodnoty 9,5 procenta. Ve své předběžné zprávě to ve středu oznámil maďarský statistický úřad. Nejvíce se zvyšovaly ceny potravin, dražší je ale i zboží dlouhodobé spotřeby. Růst mírně překonal odhady analytiků. Jen za květen se ceny v průměru zvýšily o 1,7 procenta.

Foto: Jim Vondruska, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Maďarsko začalo už koncem loňského roku využívat zastropování cen pohonných hmot a letos platnost tohoto opatření prodloužilo. Teď má nejnižší inflaci z Visegrádské skupiny (V4), jejíž součástí je i Česká republika, Polsko a Slovensko.

Na začátku února maďarská vláda také snížila ceny základních potravin, například vepřového masa, oleje a mouky, na úroveň z poloviny loňského října.

Ceny potravin se v Maďarsku v květnu meziročně zvýšily o 18,6 procenta. Zdražil zejména margarín (+41,4 procenta), chleba (+37,5 procenta), sýr (+35,4 procenta) a drůbeží maso (+34,3 procenta), dále například těstoviny (+33,3 procenta), mléčné produkty (+30,3 procenta) a vejce (+29,9 procenta).

Světová banka zhoršila odhad letošního růstu globální ekonomiky

Ekonomika

Ekonomové s dalším růstem cen v Maďarsku počítali. V průměru odhadovali, že inflace vystoupí na 10,5 procenta.

Ze zbylých států V4 zveřejnilo údaje za květen zatím jen Polsko, kde inflace podle předběžných údajů vystoupila na 13,9 procenta.

V České republice míra inflace v dubnu podle statistického úřadu vystoupila na 14,2 procenta a je nejvyšší od konce roku 1993.

Na Slovensku v dubnu inflace zrychlila na 11,8 procenta, její tempo tak zůstává nejvyšší od června roku 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám