Hlavní obsah

IKEA ve Francii zaplatí milion eur za špehování zaměstnanců

Novinky, ČTK, bož

Nábytkářský řetězec IKEA musí ve Francii zaplatit pokutu ve výši jednoho milionu eur (25,45 milionu korun). Podle rozsudku soudu totiž společnost špehovala své zaměstnance. Vinným soud shledal i bývalého generálního ředitele pobočky Jeana-Louise Baillota, kterého odsoudil k dvouletému vězení s podmínkou a pokutě 50 tisíc eur (1,2 milionu korun). Informovaly o tom agentury Reuters a AFP.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

IKEA

Článek

Baillot i pobočka švédského nábytkářského gigantu se podle rozsudku provinili „shromažďováním osobních údajů podvodným způsobem”.

Prokuratura původně požadovala vyšší tresty, v případě společnosti pokutu dva miliony eur, tj. 50,88 milionu korun. Obvinění se týkala let 2009 až 2012. Vedle špehování se vedení mělo dopouštět narušování soukromí mimo jiné získáváním výpisů z bankovních účtů nebo sledováním zaměstnanců za pomoci falešných pracovníků, kteří vedení podávali zprávy.

Zaměstnance a uchazeče o zaměstnání také sledovali pracovníci bezpečnostní agentury, která prověřovala jejich minulost a styky. Podle obvinění firma sledovala i některé zákazníky

Emotivní rozhodnutí. Ikea se loučí se svým legendárním katalogem

Ekonomika

„(Francouzská) pobočka IKEA tyto praktiky silně odsoudila, omluvila se a zavedla akční plán s cílem zabránit tomu, aby se věc opakovala,” uvedla společnost v reakci na rozsudek, který v tuto chvíli analyzuje, aby ověřila, zda není nutné přijmout ještě další opatření.

Kromě firmy a Baillota je při přelíčení, které začalo po dlouholetém vyšetřování letos v březnu, obviněno dalších 14 lidí. Šlo mimo jiné o vedoucí pracovníky společnosti, ale také policisty a zaměstnance bezpečnostních agentur.

Když se kauza v roce 2012 dostala na veřejnost, IKEA obměnila část vedení a deklarovala změnu interních postupů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ikea vrací státní pomoc, i v Česku

Skupina Ingka Group, která vlastní většinu obchodních domů Ikea, v úterý oznámila, že vrátila Srbsku finanční státní pomoc určenou na mzdy zaměstnanců dočasně...

Výběr článků

Načítám