Hlavní obsah

Hotely výjimku nedostanou. Ve čtvrtém stupni musí zavřít

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod do čtvrtého stupně, jehož schválení bude ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí žádat od vlády, bude znamenat i to, že hotely zavřou a hosté o už objednané a často zaplacené pobyty přijdou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva ministr zdravotnictví Jan Blatný a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

Provoz lyžařských středisek má být podle návrhu ministerstva speciální výjimkou umožněn, stejně jako je tomu například v Rakousku. Takže ráno na svah a večer zase zpět domů. Samotné hotely výjimku pravděpodobně nedostanou.

„Stále o všech podmínkách jednáme, ale výjimka pro hotely se v tuto chvíli nediskutuje,“ sdělil Právu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Pro hosty smutné, pro hotely tragické

V předzvěsti nevyhnutelné ztráty začali okamžitě reagovat hosté, kteří museli své pobyty uhradit dopředu.

Na lyže jen na otočku, ubytování zakázáno, navrhne Blatný

Domácí

„Hned po odvysílání tiskové konference ministerstva zdravotnictví jsem volala do hotelu Křížový Vrch v Jeseníkách, kde máme zamluvený a z poloviny už uhrazený týdenní pobyt pro naši rodinu a další přátele od konce prosince. Pan manažer do telefonu sotva mluvil a sdělil mi jen, že pokud se opravdu zavře, na což už se připravují, můžeme naši rezervaci přesunout na jiný termín, klidně i o půl roku, jak se nám to bude hodit. Kvůli tomu, co vše máme letos za sebou, a dětem, které se na sníh a hory už strašně těšily, nás to hrozně mrzí,“ podělila svou zkušenost s vyřizováním náhrady paní Zuzana z Prahy.

Smutek pro rodiny, které se těšily na horský pobyt, má ale u majitelů hotelů a personálu už téměř tragický rozměr.

„Všichni hoteliéři čekají na zimu, která je pro ně jednou z hlavních sezón. Pokud dojde k opětovnému uzavření ubytovacích zařízení před vánočními svátky, bude to pro náš obor znamenat mnohem větší ztráty než na podzim. Tím mám na mysli nejen rušení současných pobytů, ale i ztrátu budoucí klientely, která bude mít obavy z rezervací v jakékoliv předstihu,“ reagovala na dotaz Práva Alžběta Mikešová, obchodní manažerka Amenity Resorts s hotely na Lipně a v Krkonoších.

Reklama

Výběr článků

Načítám