Hlavní obsah

Hlavní těžební divizi Jukosu získala neznámá firma Baikal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Nedělní nucená dražba hlavní těžební divize ruské ropné skupiny Jukos měla šokující výsledek. Jasného favorita, kterým byl státní energetický kolos Gazprom, porazila neznámá firma Baikal Finance Group. Aukce byla vyvrcholením snahy ruských úřadů o likvidaci Jukosu. Jukos ve své reakci označil dražbu za nelegální a uvedl, že Baikal si koupil pouze potíže.

Foto: Jirka Prokeš

Poslední srpnový víkend se v Jemnici koná posvícení.

Článek

"Ti, kdo za vítězem stojí, uvrhli na svůj podnik značná právní rizika. Vyhlašujeme, že prodej Jugansku je nelegální," řekl mluvčí Jukosu Alexander Šadrin. Právníci skupiny Menatep, jež je hlavním vlastníkem Jukosu, dnes uvedli, že se budou snažit o soudní potrestání Ruské federace a jakéhokoliv nového vlastníka Jugansku. Součástí žalob by měly být i požadavky na obstavení ruských exportů ropy a plynu.

Baikal Finance Group, která byla v aukci jediným protivníkem favorizovaného Gazpromu, získala Jugansk za 260,75 miliardy rublů (9,3 miliardy dolarů či 212 miliard korun). Bylo to asi 14 miliard rublů nad vyvolávací cenou, ale hluboko pod odhadovanou tržní hodnotou jednoho z nejcennějších ropných podniků v Rusku.

Jukos byl před prodejem Jugansku největším ruským těžařem ropy. Jugansk se na jeho produkci podílel 60 procenty a těžil asi jeden milión barelů denně, více než například člen OPEC Katar. Ruské úřady uspořádaly aukci Jugansku, protože Jukos údajně dluží na daňových nedoplatcích za minulá léta 27,5 miliardy dolarů, tedy asi 600 miliard korun.

O firmě Baikal, kterou agentura AP označila za obskurní, se nic neví, kromě toho, že sídlí ve městě Tver v centrální části Ruska.

Snaha Kremlu?

Všeobecně se předem za jasného vítěze označoval plynárenský monopol Gazprom, který nyní s podporou státu podniká expanzi na poli těžby ropy. Gazpromu ale na konci týdne syndikát zahraničních bank zrušil slíbený úvěr asi deseti miliard dolarů. Situaci Gazpromu zkomplikovalo hlavně to, že americký soud, k němuž se Jukos uchýlil, nařídil odklad dnešní dražby.

Analytici se ovšem domnívají, že Jugansk i tak skončí v rukou Gazpromu. "Nevylučoval bych, že Baikal odmítne do zákonné lhůty 14 dnů zaplatit a za vítěze pak bude prohlášen Gazprom," řekl analytik makléřské firmy Troika Dialog Kaha Kiknavelidze. Podle něj by to Gazpromu umožnilo sehnat potřebné prostředky.

Gazprom ale svou spojitost s Baikal Finance Group popírá. Skupina dnes agenturám řekla, že s vítězem aukce nemá nic společného ani ona, ani její ropná divize Gazpromněfť. Zástupci Gazpromu se podle agentury AP po telefonické konzultaci z aukce stáhli, když Baikal předložil vítěznou nabídku.

Jukos se stal podle pozorovatelů terčem kampaně, již proti podniku vede Kreml odvetou za to, že hlavní akcionář skupiny Michail Chodorkovskij podporoval před posledními volbami opozici. Chodorkovskij je od loňského října ve vazbě a je souzen za daňové úniky a za podvod při privatizaci.

Cílem vlády prezidenta Vladimira Putina je rovněž získat zpět kontrolu nad strategickými sektory ekonomiky po jejich privatizaci v 90. letech.

Jukos se minulý týden překvapivě přihlásil pod ochranu amerického bankrotového zákona u soudu v texaském Houstonu. Zároveň od tohoto soudu získal nařízení o desetidenním odkladu dnešní dražby divize Juganskněftěgaz. Moskva ale jurisdikci amerického soudu neuznala.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfové Jukosu utekli z Ruska do Británie

Lidé, kteří nyní stojí v čele krachující ropné firmy Jukos odjeli v minulých dnech z Ruska do Londýna a odtud firmu řídí. Podle svých slov se bojí, že pokud...

Výběr článků

Načítám