Hlavní obsah

Google zneužívá dominantní postavení a potlačuje konkurenci, tvrdí v žalobě americká vláda

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Google prostřednictvím dohod s výrobci mobilních telefonů používajících její operační systém Android potlačuje konkurenci na poli vyhledávacích služeb. Tvrdí to americké ministerstvo spravedlnosti v žalobě, kterou v úterý podalo u federálního soudu.

Foto: Mike Blake, Reuters

Logo Googlu na jedné z jeho budov v Irvine v Kalifornii

Článek

Server listu Financial Times původně uvedl, že žaloba souvisí s umisťováním reklamy do výsledků vyhledávání. Podle žalobců z této reklamy Google ročně utrží 40 miliard dolarů (917 miliard korun), o něž se následně dělí s výrobci mobilních telefonů nebo vývojáři webových prohlížečů.

Výměnou za to mají mobilní telefony a webové prohlížeče upřednostňovat vyhledávací služby Googlu.

„Tyto enormní platby vytvářejí silnou negativní pobídku odrazující distributory od přechodu. Platby také zvyšují bariéry pro vstup na trh pro konkurenty – zejména pro malé, inovativní vyhledávací společnosti, které si nemohou dovolit vstupní poplatek ve výši několika miliard dolarů,“ stojí v žalobě.

Žaloba tvrdí, že tyto dohody stojí za tím, že zhruba 60 procent vyhledávacích dotazů v USA zpracovává Google. Při započtení jeho vlastních kanálů, jako je prohlížeč Google Chrome, podle žaloby toto číslo činí dokonce 80 procent.

„Pokud necháme Google pokračovat v jeho antikonkurenčním jednání, přijdeme o příští generaci inovátorů a Američané možná nikdy nebudou mít prospěch z ‘příštího Googlu’,“ uvedl ministr spravedlnosti William Barr. „Přišel čas vrátit do tohoto zásadního odvětví konkurenci,“ dodal.

Spojené státy si došláply na Google, nelíbí se jim reklama ve vyhledávání

Ekonomika

Šéf právního oddělení Googlu Kent Walker je však jiného názoru. „Lidé používají Google, protože si to vybrali, ne proto, že by byli donuceni nebo nemohli najít alternativy,“ napsal na firemním blogu.

Podle Walkera hrozí, že případný úspěch žaloby by uměle pomohl méně kvalitním vyhledávačům, zvýšil ceny telefonů a ztížil lidem možnost vybrat si vyhledávací služby, které chtějí.

Žaloba má 64 stran. Vedle amerického ministerstva spravedlnosti jsou pod ní podepsáni státní žalobci ze států Arkansas, Florida, Georgia, Indiana, Jižní Karolína, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Montana a Texas.

Google musí mediálním společnostem platit za obsah, rozhodl francouzský soud

Internet a PC

Nepřátelsky je vůči technologickým společnostem naladěn i Kongres. Po více než ročním vyšetřování dospěl právní podvýbor americké Sněmovny reprezentantů k závěru, že Amazon, Apple, Google a Facebook jsou příliš dominantními hráči na trhu a měl by je omezit zákon.

Spojené státy čekají 3. listopadu prezidentské volby. Obhajující prezident Donald Trump se mimo jiné pokoušel o zákaz čínské sociální sítě TikTok. Kromě toho kritizoval tuzemské technologické firmy jako Twitter, Facebook nebo právě Google kvůli údajnému umlčování konzervativních názorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám