Hlavní obsah

Apple, Google i Facebook. Spojené státy si došlápnou na technologické giganty

Novinky, Miloslav Fišer
Washington

Kvůli americkým sankcím namířeným proti společnostem SMIC a Huawei by se mohlo zdát, že si USA zasedly na čínské technologické podniky. Ve skutečnosti mají ale tamní zákonodárci na mušce také americké podniky, jako jsou Amazon, Apple, Google či Facebook. Již nyní se chystají plány, jak tyto giganty omezit. Informoval o tom server CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Není pochyb o tom, že všechny čtyři zmiňované americké společnosti mají dominantní postavení na trhu. Po více než ročním vyšetřování dospěl právní podvýbor americké Sněmovny reprezentantů k závěru, že Amazon, Apple, Google a Facebook je nutné omezit zákonem.

Navrhované změny, které se vysloveně týkají zmiňovaných technologických gigantů, by podle zveřejněného návrhu mohly vést až k nucenému rozdělení těchto společností.

Šéfové technologických gigantů podstoupili „grilování“ v Kongresu

Internet a PC

Hlavní slovo v podvýboru americké Sněmovny reprezentantů mají členové opoziční Demokratické strany. Podvýbor má na starosti také antimonopolní záležitosti.

Zpráva navrhuje změnit zákony takovým způsobem, aby „lépe odpovídaly digitálnímu věku“. Obsahuje celkem 450 stran, opoziční demokraté nicméně během ročního zkoumání prošli dohromady zhruba 1,3 milionu dokumentů.

Republikáni prezidenta Donalda Trumpa nicméně mají k návrhům připomínky, nelíbí se jim především ta část, která pojednává o rozdělení firem. Takové řešení by totiž podle odpůrců znamenalo, že se například Facebook bude muset zbavit Instagramu a WhatsAppu. Google by pak nemohl být propojen s YouTubem.

Zástupci dotčených společností se zatím k závěrečné zprávě podvýboru americké Sněmovny reprezentantů nevyjádřili.

Reklama

Výběr článků

Načítám