Hlavní obsah

Google musí mediálním společnostem platit za obsah, rozhodl francouzský soud

Paříž
Aktualizováno

Americká internetová společnost Google musí francouzským vydavatelským firmám a tiskovým agenturám platit za využívání jejich obsahu. Podle agentury Reuters tak ve čtvrtek rozhodl francouzský odvolací soud, který potvrdil dubnový verdikt antimonopolního úřadu. Google je už dlouho terčem kritiky za to, že ve svém vyhledávači veřejnosti zdarma zpřístupňuje zpravodajství.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Google v reakci na soustavnou kritiku i na rozhodnutí úřadů v některých zemích na začátku října oznámil, že v příštích třech letech zaplatí miliardu dolarů (22,9 miliardy Kč) mediálním firmám za to, že bude moci využívat jejich obsah. Firma tak poprvé jasně řekla, kdy a kolik hodlá v první fázi dohody s vydavateli platit.

Google za tímto účelem spouští službu Google News Showcase, a to nejprve v Německu a v Brazílii. V Německu mateřská společnost Alphabet uzavřela partnerství s dvěma desítkami vydavatelských firem, mimo jiné se zpravodajským serverem Der Spiegel nebo s časopisy Stern a Die Zeit. V Brazílii Google spolupracuje s deníkem Folha de S. Paulo, s televizí Band nebo se zpravodajským serverem Infobae.

Google zaplatí mediálním firmám miliardu dolarů za využívání obsahu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám