Hlavní obsah

Na horlivé úředníky prověřující svatební hostiny posílá ústředí kontrolu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel finanční správy Martin Janeček ve středu rozhodl o kontrole na finančním úřadě pro Olomoucký kraj. Ta se týká kauzy kolem kontrol EET a téměř stovky výzev svatebčanům. Horlivost úředníků v této věci už kritizovala i ministryně financí.

Foto: Petr Horník, Právo

Generální ředitel Finanční správy Martin Janeček

Článek

„Dohlídka bude provedena v reakci na aktuální medializované pochybnosti o zákonnosti a správnosti postupu v agendě elektronické evidence tržeb na tomto finančním úřadě,” uvedl mluvčí finanční správy Petr Habáň.

Server Podnikatel.cz informoval o tom, že krajský finanční úřad žádal podrobné informace o svatební hostině po téměř stovce novomanželů, dokonce i po těch, kteří hostinu pořádali doma. Údaje o konaných svatbách si nechal vytáhnout z matriky.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to v úterý označila za přehnanou horlivost úředníků, která by neměla být standardem. Dodala, že pokud se prokáže překročení zákonných kompetencí, vyvodí personální důsledky. [celá zpráva]

Sporný postup

O podobných výzvách finanční správy se píše od léta, řada odborníků postup označila za nezákonný. V srpnu Janeček předložil Aleně Schillerové analýzu, která ji přesvědčila, že postup je podle zákona možný, ministryně ale žádala, aby úřady postupovaly citlivěji a metodu využívaly jen v nezbytných případech.

Obecně ale finanční správa za postupem úředníků stojí. Ke kontrole, o níž psala média [celá zpráva], poznamenala, že „se uskutečnila na základě opakovaných podnětů občanů, a tedy důvodného podezření na páchání protiprávní činnosti hraničící s trestnou činností”.

„Bylo zjištěno, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu,” uvedla na svém webu.

Pracovníci finanční správy prý postupovali podle svého nejlepšího přesvědčení a v souladu s daňovým řádem tak, aby co nejpřesněji zacílili na okruh osob, které jsou schopny poskytnout informace nezbytné pro vyšetřování.

„Skutečnost, že v jednotkách případů byli osloveni i novomanželé, kteří služeb dané provozovny nevyužívali, byla v souladu s právními předpisy. Na základě pokynu generálního ředitele finanční správy však této praxe bude nadále využíváno pouze ve zcela ojedinělých a výjimečných případech,” uzavřela správa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám