Hlavní obsah

Schillerová: Berní úřad má právo žádat po novomanželech informace o hostině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční úřad v Přerově byl oprávněn žádat novomanžele o informace týkající se jejich svatební hostiny. Měl na to právo a svatebčané byli osobami povinnými tyto údaje poskytnout. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v odpovědi na interpelaci poslance ODS Vojtěcha Munzara.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO)

Článek

Úřad chtěl vědět například místo konání svatební hostiny, počet hostů a jak novomanželé za hostinu zaplatili. Pokud by informace odmítli podat, hrozila jim pokuta. Novinky o kauze informovaly v srpnu [celá zpráva]

Poslanec Munzar v písemné interpelaci uvedl, že podle odborníků, s nimiž se radil, i podle dalších odborníků, neměl zvolený postup úřadu oporu v zákoně. „Někteří odborníci z oblasti daní pak poukazují na to, že takovýto postup Finanční správy není ničím neobvyklým, což by bylo velmi varující,” uvádí poslanec.

Nicméně jsem již žádala, aby Finanční správa v obdobných případech postupovala citlivěji
Alena Schillerová, ministryně financí

Ministryně mu s odvoláním na ustanovení daňového řádu odpověděla, že správce daně mohl vyžadovat zmíněné údaje, protože svatebčané byli osobami povinnými k poskytnutí relevantních údajů, protože objednali službu, zajištění svatební hostiny, uskutečněnou daným podnikatelem, a za tuto službu zaplatili. Podle ministryně nešlo o exces, který by vybočoval ze zákonného rámce.

Postup dříve kritizoval například Tomáš Hajdušek z Komory daňových poradců ČR, pozastavoval se nad paragrafem, kterým berní úřad výzvu zdůvodnil. „Ta výzva je zjevně nezákonná, neboť novomanželé rozhodně nejsou osoby, které by během svatební hostiny 'získávaly jiné údaje nezbytné pro správu daní',” řekl dříve Novinkám. Finanční úřad podle něj měl volit metodu svědecké výpovědi.

Kontrola EET

„Nicméně jsem již žádala, aby Finanční správa ČR v obdobných případech postupovala citlivěji, a to jen při zjištění oprávněných a závažných skutečností," dodala ministryně Schillerová ve své odpovědi.

Úřad podle ní žádal o informace v souvislosti s dodržováním povinností podle zákona o evidenci tržeb. Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla daná provozovna zavřeno a neevidovala během nich žádné tržby.

„Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu,” uvedla ministryně. Její odpovědí na Munzarovu interpelaci se budou poslanci zabývat na své schůzi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám