Hlavní obsah

Plošné obtěžování novomanželů: Schillerová kritizuje horlivost daňových úředníků

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nepovažuje za šťastný postup finančních úřadů, které v rámci kontrol EET žádají údaje o svatebních hostinách. V případě, že se prokáže překročení zákonných kompetencí, vyvodí personální důsledky. Uvedla to v reakci na úterní informace, že berní úřad žádal takové informace až po stovce novomanželů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Jak jsem již dříve uvedla, postup finanční správy v této věci nepovažuji za šťastný. Ač je vůči mně správa vázána mlčenlivostí, a tak neznám detaily případu, jedná se pravděpodobně o přílišnou úřednickou horlivost, která se rozhodně nestala a nesmí stát standardem,” uvedla pro Novinky Schillerová.

„Toto jsem také opakovaně zdůraznila generálnímu řediteli (Martinu) Janečkovi. V případě, že se prokáže překročení zákonných kompetencí, budu apelovat na vyvození personálních a pracovněprávních důsledků,” dodala šéfka resortu financí.

Reagovala tak na článek Novinek, který vycházel z posledních informací serveru Podnikatel.cz. Ten zjistil, že výzvy ohledně poskytnutí údajů o svatební hostině přišly skoro stovce novomanželů, a to dokonce i těm, kteří měli hostinu doma. Finanční úřad na to šel tak, že si vyžádal od matriky údaje o lidech, kteří měli v určitém období svatbu, a ty pak plošně obesílal výzvami. [celá zpráva]

Podle odborníků je postup nezákonný

Finanční správa a experti se rozcházejí v tom, zda úřady postupují při výzvách, kde hrozí i půlmiliónovou pokutou, v souladu se zákonem. Schillerová věc s srpnu řešila právě s šéfem správy Janečkem a žádala o citlivější postup.

Řada odborníků na daně se shodla, že postup úřadu byl nezákonný. Odmítají výklad finanční správy, že novomanželé jsou osobami, které podle daňového řádu získávají jiné údaje nezbytné pro správu daní. Daňový řád stanoví, že takové osoby jsou povinné poskytnout údaje na základě vyžádání správce daně. Úřad je může chtít pouze tehdy, pokud je nemůže získat od jiného úřadu nebo z vlastní evidence.

Ministryně Schillerová nicméně v září v odpovědi na interpelaci k této kauze uvedla, že v daném případě svatebčané byli osobami povinnými k poskytnutí údajů, protože si objednali službu realizovanou daným podnikatelem a za tuto službu zaplatili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám