Hlavní obsah

Finanční správa má napilno. Na podnikatele už přišlo kvůli EET 92 udání

Novinky, bož

Generální finanční ředitelství od čtvrtečního spuštění elektronické evidence tržeb (EET) eviduje 92 oznámení nevydaných účtenek. Novinkám to v pátek řekla mluvčí ředitelství Petra Petlachová. Podle ní bude Finanční správa postupovat obdobným způsobem jako u jiných oznámení. Pokud je vyhodnotí jako oprávněná, zahájí řízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš osobně kontroluje vydávání účtenky EET.

Článek

„Aktuálně evidujeme celkem 92 oznámení případů nevydání účtenky,” uvedla mluvčí na dotaz Novinek.

Finanční správa musí všechna oznámení vyhodnotit. „Oznámení budeme shromažďovat, analyzovat, a pokud je vyhodnotíme jako oprávněná, budeme zahajovat další příslušná řízení,” upřesnila Petlachová.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Vyhodnocení podle ní spočívá v analyticko-vyhledávací činnosti, na jejímž základě správa vyhodnotí, které informace jsou relevantní a které nikoliv.

Udávalo se vždy

„Nejde o nic nového,” zdůraznila mluvčí s tím, že s různými oznámeními se správa musela vypořádávat i před zavedením EET.

V případě, že bude oznámení oprávněné, hrozí podnikateli pokuta ve výši až 50 tisíc korun či dokonce dočasné uzavření provozovny. Podle Finanční správy však není pravda, že by podnikatelům takový trest hrozil za nevydání jedné jediné účtenky.

„K této krajní variantě je možné sáhnout jen pro opakované porušení zákona a významnou škodu způsobenou státní pokladně,” uvádí Finanční správa na webu.

EET kromě udávání provozoven inspirovala i českou lidovou tvořivost [celá zpráva] a stala se důvodem k mnohým protestním akcím a happeningům. [celá zpráva]

Anketa

Pokud byste od živnostníka nedostali účtenku na EET, udali byste ho?
Ano
15,8 %
Ne
84,2 %
Celkem hlasovalo 21607 čtenářů.

Reklama

Související články

Revoluce v daních začíná, EET startuje

Do začátku jedné z největších polistopadových změn v oblasti daní zbývá už jen několik hodin. Od čtvrtka totiž v Česku začne platit elektronická evidence tržeb...

Výběr článků

Načítám