Hlavní obsah

Evropské sankce mají tvrdě zasáhnout ruské banky

Novinky, Tomáš Volf

Brusel navrhuje zakázat všem Evropanům nakupovat nové dluhopisy a akcie velkých ruských bank. S odkazem na dokument Evropské komise to napsal deník Financial Times. Zvažováno je také embargo na vývoz zbraní a citlivých technologií.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Lidé před budovou banky Gazprombank v Moskvě, kterou zasáhly již americké sankce.

Článek

Desetistránkový dokument, který Evropská komise rozeslala diplomatům ve středu večer, také navrhuje zakázat ruským bankám vydávat nové akcie na evropských burzách, aby tak nemohli přes Londýn nebo další evropská finanční centra získávat peníze ze zemí mimo Evropu.

Evropští diplomaté o sankcích jednají ve čtvrtek, podle Financial Times je návrh o kapitálovém zákazu těžko průchodný, protože pro musí hlasovat všech 28 zemí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Návrh nezahrnuje zákaz nákupu ruských státních dluhopisů v obavách, že by Kreml v odvetě zakázal ruské nákupy dluhopisů evropských vlád, uvádí se v dokumentu.

Návrh míří na státní banky

I tak by šlo o mnohem rozsáhlejší sankce, než které zavedly počátkem měsíce USA a které mířily jen na dvě ruské banky – Gazprombank a VEB. Evropský návrh by zasáhl všechny banky, kde má stát nadpoloviční podíl. Většina bank v Rusku je ovládaná státem.

„Opatření by zakázalo všem občanům EU investovat do dluhopisů, akcií a podobných finančních nástrojů s dobou splatnosti delší než 90 dní, které vydaly státem vlastněné ruské finanční instituce... kdekoli na světě,“ uvádí dokument.

Ruským bankám by se tak zkomplikovalo a prodražilo vlastní financování, což by následně mohlo vést ke zdražení půjček pro ruskou ekonomiku. Došlo by k odlivu zahraničního kapitálu ze země, což už se děje v důsledku dosavadních amerických sankcí.

Citlivé technologie a zbraně

Další zvažovanou sankcí je zákaz vývozu „citlivých technologií“, jako jsou superpočítače nebo některé špičkové komponenty nutné pro hloubkovou těžbu pod mořem, ledem a těžbu břidličného plynu. Podle dokumentu sice nepředstavují velké finanční objemy, některé z důležitých součástí ale Rusko jinde ve světě nesežene.

Zmíněno je také zbrojní embargo, ovšem materiál upozorňuje na to, že EU vyváží do Ruska zbraně za 300 miliónů eur, a přitom je velmi závislé na dovozech zbraní z Ruska do Evropy, které jsou desetkrát větší. Mnoho zemí bývalého Varšavského paktu je na ruské vojenské technice závislých, včetně Česka.

Euro kleslo vůči dolaru

Euro ve středu vůči dolaru kleslo nejníže od loňského listopadu v obavách, že tvrdší sankce vůči Rusku by mohly uškodit evropské ekonomice.

"Evropa je z hlediska obchodu přímo vystavena Rusku, a Německo obzvlášť, takže sankce by potenciálně mohly mít negativní dopady na euro," sdělil podle agentury Reuters analytik Ian Stannard ze společnosti Morgan Stanley.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám