Hlavní obsah

Evropská unie pro členské státy zajistila 300 milionů dávek nadějné vakcíny BioNTech-Pfizer

Právo, Novinky, Bohumír Žídek, brw, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie pro své členy zajistila až 300 milionů dávek nadějné vakcíny vyvíjené společnostmi BioNTech a Pfizer. O dohodě mezi firmami a Evropskou komisí, jež byla dokončena ve středu, informoval server listu Financial Times.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Sídlo Pfizeru v New Yorku

Článek

Vakcína pro EU se bude vyrábět v Belgii a Německu, kde sídlí BioNTech. Pfizer uvedl, že první dodávky by měly přijít na konci roku, pokud vakcínu schválí Evropská léková agentura.

„Dnes dokončená smlouva o dodání s Evropskou komisí představuje nejrozsáhlejší předběžnou objednávku dávek vakcíny, kterou do této chvíle Pfizer a BioNTech obdržely, a významný krok k našemu společnému cíli zpřístupnit vakcínu proti covid-19 ohroženému obyvatelstvu,” uvedl ve středu výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla.

Podle výsledků třetí fáze testů, jež společnosti zveřejnily v pondělí, dosahuje účinnost vakcíny 90 procent. Informace vyvolala velkou vlnu optimismu, která se projevila i celosvětovým růstem akcií.

Stejně tak tento optimismus pomohl posilování české koruny, jež rovněž patří mezi riziková aktiva.

Po vakcíně od Pfizeru byli očkovaní jako v těžké kocovině, bolela je hlava

Koronavirus

Brazílie mezitím pozastavila klinické testy čínské vakcíny CoronaVac proti covidu-19, již vyvíjí čínská farmaceutická firma Sinovac. Důvodem je „závažný nežádoucí incident“, vysvětlil místní úřad pro kontrolu léčiv Anvisa.

Brazilská média tento krok dávají do souvislosti s rozhodnutím prezidenta Jaira Bolsonara čínskou vakcínu nekupovat, což zmařilo obchod za 360 milionů dolarů (8,2 mld. Kč). Anvisa podle listu O Globo sdělila, že incident se odehrál již v říjnu, kdy zemřel jeden Brazilec, který se testování zúčastnil.

Blatný: Česko chce dva miliony dávek vakcíny od společnosti Pfizer

Domácí

Bolsonaro prosazuje vakcínu vyvinutou ve spolupráci Oxfordské univerzity a společnosti AstraZeneca. I při jejím testování v Brazílii zemřel jeden dobrovolník. Anvisa ale v tomto případě pokračování testů „velkoryse povolila“.

Reklama

Výběr článků

Načítám