Hlavní obsah

Evropská komise chce žalovat Česko kvůli pomazánkovému máslu

– Brusel • Aktualizováno

Česká republika se bude muset vypořádat s další žalobou z Bruselu. Evropská komise (EK) ji totiž zažalovala kvůli pomazánkovému máslu, respektive kvůli používání pojmu „máslo“. EK se nelíbí, že název se v ČR používá pro výrobek, který vlastnosti másla nemá.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Článek

V Evropské unii se označení "máslo" smí používat jen v případě, že výrobek obsahuje více než 80 procent mléčného tuku, což v tomto případě neplatí. České předpisy dovolují používat označení pomazánkové máslo pro výrobky, které obsahují alespoň 31 procent mléčných tuků. Podle unijních norem by ovšem čeští výrobci měli takové produkty označovat jako "roztíratelný tuk". Brusel může nicméně výrobcům udělit výjimku, ale jen v případě, že jde o tradiční výrobek či o popis některých jeho vlastností.

Češi o výjimku žádali, ale EK ji zamítla. "Výrobky s obsahem mléčného tuku nižším než 80 procent, a tedy s vyšším obsahem vody než v másle vyrobeném v souladu s právními předpisy EU, soutěží na trhu s tímto výrobkem. Vyšší obsah vody poskytuje výrobci těchto výrobků ekonomické výhody. To vede k nerovné soutěži," uvedla EK.

Označení může být matoucí

Používání označení pomazánkové máslo podle Bruselu rovněž může mást spotřebitele v různých členských státech EU. Pojem máslo se totiž ve stejném významu jako v češtině používá i v polštině, slovenštině, slovinštině a bulharštině.

Zatímco Češi vědí, že když koupí pomazánkové máslo, bude mít výrobek s klasickým máslem jen málo společného, spotřebitelé z jiných zemí by mohli být zmateni.

Foto: Pro Novinky Věra Stryjová, Novinky

Pomazánkové máslo má v Česku dlouhou tradici. Ilustrační foto

"V zájmu dodržování právních předpisů EU by Česká republika měla používat vhodné označení stanovené v jednotném nařízení o společné organizaci trhů, jako například roztíratelný tuk, nebo by měl obsah tuku být upraven na úroveň másla," doplnila EK.

Pomazánkové máslo je tradiční českou pochutinou, stejně jako třeba olomoucké syrečky nebo tuzemský rum, a letos oslavilo třicáté narozeniny.

Slovenských výrobců se spor mezi Českem a Evropskou komisí netýká. Podle Zuzany Nouzovské ze Slovenského mlékárenského svazu se totiž přestalo používat označení pomazánkové máslo v souvislosti se vstupem Slovenska do Evropské unie. Na rozdíl od Česka nežádalo Slovensko o udělení výjimky.

Anketa

Mělo by se pomazánkové máslo přejmenovat?
Ne, je to nesmyslný požadavek
78,2 %
Ne, i když chápu, že to může neznalé lidi, hlavně cizince, zmást
7,8 %
Ano, označení potravin by mělo být jasné a jednotné
14 %
Celkem hlasovalo 36481 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám