Hlavní obsah

Evropa stála na pokraji masivního výpadku elektřiny

Evropě hrozil v pátek masivní výpadek v dodávkách elektrické energie, takzvaný blackout, uvedl server Der Standard. Důvodem byl silný pokles frekvence v elektrické přenosové soustavě, což narušilo synchronizované evropské vysokonapěťové rozvodné sítě. Díky jednotné ochraně a okamžitým dodávkám elektřiny ze sousedních zemí byl během hodiny obnoven normální provoz pro celou Evropu, píše server.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rakousku pomohla zvládnout situaci i elektřina dodaná z jaderných a uhelných elektráren v sousedních zemích.

Problémem je podle ředitele rakouské Wien Energie Michaela Strebla rozvoj obnovitelné energie, s nímž souvisí kolísání ve výrobě elektřiny v závislosti na slunečním svitu či větru. „Počet nouzových zásahů dramaticky narůstá. Zatímco ještě před několika lety musela Wien Energie kvůli stabilizaci sítě ročně zvýšit výrobu elektřiny krátkodobě jen asi patnáctkrát, v posledních letech to bylo až 240krát,“ řekl Strebl. Pro jeho firmu jsou pro stabilizaci zásadní elektrárny na zemní plyn.

Rakousko zvažuje víc spalovat dřevo, aby omezilo dovoz elektřiny a plynu

Ekonomika

Takové mimořádné zásahy, jaké musely dodávkou energie do sítě v pátek učinit energetici z Wien Energie, jsou podle Strebla ale dlouhodobě neudržitelné.

Také dolnorakouský dodavatel energie EVN uvedl, že blackoutu se podařilo v pátek zabránit jen těsně. Ke stabilizaci sítě tam pomohla elektrárna v obci Theiss nedaleko Kremže. Podle mluvčího EVN Stefana Zacha by ale sama situaci nezvládla. „Rakousko v energetické bezpečnosti stále více spoléhá na jaderné a uhelné elektrárny v okolních zemích,“ uvedl.

Jižní Ameriku postihl velký blackout. Bez proudu bylo 48 miliónů lidí

Amerika

EVN proto v pondělí vyzvala rakouskou vládu, aby podpořila výstavbu nových plynových elektráren, které jsou schopny rychle dodat energii ke stabilizaci soustavy. Solární, větrné a vodní elektrárny nejsou podle Zacha schopny elektrickou energii vyrobit dostatečně rychle. „I když samozřejmě budoucnost patří přírodní energii,“ dodal.

Rakousko se už před lety vydalo nejadernou cestou výroby elektrické energie. Na základě referenda z roku 1978 se rozhodlo nezprovoznit už dokončenou elektrárnu Zwentendorf a trvale se zřeklo výroby energie z jádra. Na odmítání jádra přitom panuje shoda napříč politickými stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám