Hlavní obsah

Eurotel možná odstartuje UMTS už v příštím roce

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eurotel možná již v příštím roce nabídne klientům služby třetí generace mobilních sítí (UMTS). Následoval by tak svého konkurenta RadioMobil, jenž počítá s odstartováním UMTS právě v roce 2004.

Foto: fispa

Cestující čekali vedle kolejnice

Článek

Licenční podmínky oběma operátorům ukládají zavést služby UMTS nejpozději v lednu 2005, zpočátku alespoň na devadesáti procentech území Prahy. Na dotaz Práva, zda k tomu nedojde dříve, odpověděl ve čtvrtek generální ředitel Eurotelu Terrence Valeski: "UMTS spustíme teprve ve chvíli, kdy na to budeme úplně připraveni a přesvědčíme se, že po těchto službách existuje dostatečná poptávka. Za těchto podmínek nevylučuji, že by to mohlo být skutečně již v roce 2004."

Eurotel zahájil testování UMTS v centru Prahy. Spolupracuje v tom se společnosmi Ericsson, Nokia a Siemens. Ještě letos dokončí výběr prodejců zařízení a pak začne s vlastní výstavbou sítě. Ta nebude fungovat samostatně, ale v kombinaci s dnešní technologií GSM.

Valeski sdělil, že UMTS nebude pokrývat celé území Česka. Pokrytí se má rozšiřovat především ve městech, kde je větší koncentrace uživatelů a poptávka po rychlých datových přenosech.

Telefony za méně než třicet tisíc

Někteří výrobci již představili duální telefony, které umožní využívat širokou škálu služeb UMTS. Na dotaz, kolik budou tyto mobily stát, odpověděl tiskový mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš: "Odhaduji, že jejich cena zpočátku bude dvacet až třicet tisíc korun."

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) umožní poskytnout zákazníkům kromě velmi kvalitních hlasových služeb vysokorychlostní přístup přes mobil na internet včetně přenosu obrazu, hudby a videa.

Prodaly se jen dvě licence

Tato technologie třetí generace bude schopna zvýšit přenosovou rychlost dat až na dva megabity za vteřinu. V ČR nabízel stát v roce 2001 telekomunikačním společnostem tři licence na UMTS, prodat se mu ale nakonec podařilo jen dvě.

RadioMobil, jenž provozuje síť T-Mobile, za licenci zaplatil 3,86 miliardy a Eurotel 3,54 miliardy korun. To Valeski považuje za rozumnou cenu.

Generální ředitel skupiny T-Mobile International René Obermann nedávno novinářům sdělil, že v Německu se klienti T-Mobile dočkají UMTS již v letošním třetím čtvrtletí a v ČR bude komerční nabídka zahájena v průběhu roku 2004.

Nejmladší operátor na českém trhu - Český Mobil, jenž má síť Oskar, licenci na UMTS zatím nekoupil.

Reklama

Související články

Nokia přišla s novými telefony pro sítě CDMA

Finská Nokia, která je největším světovým výrobcem mobilních telefonů, uvedla dnes na trh několik nových modelů pro sítě CDMA, fungující v USA a v Asii. Novými...

Výběr článků

Načítám