Hlavní obsah

Europoslanci odmítli ratifikovat čínskou investiční dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský parlament (EP) ve čtvrtek odsoudil čínské sankce na pětici europoslanců. Pro usnesení se vyslovilo 599 poslanců, 30 bylo proti a 58 se zdrželo. Europoslanci zároveň odmítli přistoupit k ratifikaci investiční dohody s Čínou, dokud nedojde ke zrušení sankcí. Kritizovali také situaci v čínské provincii Sin-ťiang.

Foto: Jason Lee, Reuters

Europoslanci odmítli ratifikovat dohodu s Čínskou lidovou republikou (ČLR).

Článek

Evropská unie (EU) nejprve uvalila sankce kvůli porušování lidských práv Ujgurů ve formě zákazů cestování do EU a zmrazení majetku v unii na čtyři představitele režimu v dotčené provincii Sin-ťiang. Umožnila to evropská obdoba amerického Magnitského zákona. Ta byla dosud využívána primárně proti Rusku.

V reakci Čína přistoupila k odvetným sankcím vůči pěti europoslancům. EP ve čtvrtek ve svém usnesení tento krok označil za neodůvodněný a svévolný.

EU a Čína dojednaly úvodní dohodu o investicích

Ekonomika

Zároveň dali poslanci najevo, že dokud budou sankce v platnosti, Peking může zapomenout na dokončení procesu ratifikace investiční dohody.

Europoslanci chtějí dohodu s Tchaj-wanem

„Investiční dohoda s Čínou čeká na ratifikaci Evropským parlamentem. Ochlazení vzájemných vztahů z posledních týdnů nás ale přimělo nakonec schvalovat zcela jiný text. Ten mimo jiné znovu připomíná neutěšenou situaci v oblasti lidských práv v Číně a nabádá Evropu k větší ostražitosti proti kybernetickým hrozbám,” uvedla místopředsedkyně EP Dita Charanzová (ANO/Obnova Evropy).

V Číně bojkotují H&M a Nike. Kvůli Ujgurům

Ekonomika

„Jsem ráda, že se do usnesení dostala také výzva k pokračování v jednání o obchodní dohodě s Tchaj-wanem,” s tím, že by si přála, aby se dohoda EU s Tchaj-wanem stala tématem českého předsednictví EU.

Dohoda se vyjednávala šest let

Investiční dohoda tak i nadále čeká na ratifikaci europarlamentem. „K tomu za této situace rozhodně nedojde,” uzavřela místopředsedkyně EP.

Dohoda podepsaná v loňském roce měla evropským firmám umožnit získat povolení působit v Číně, například v oblasti elektromobility, soukromého zdravotnictví, telekomunikačních cloudových služeb nebo rezervačních systémů letenek.

Vietnam ratifikoval dohodu o volném obchodu s EU

Ekonomika

Zároveň se Čína zavázala upustit od dosavadních požadavků, aby evropské firmy působily v rámci společných podniků s čínskými partnery (joint ventures). Peking měl také zabránit nucenému transferu technologií zahraničních firem a diskriminaci zahraničních investorů. Vyjednávání dohody trvalo šest let.

Kritika zacházení s Ujgury

V posledních měsících přibývají svědectví z čínských táborů například o nucené sterilizaci ujgurských žen. Čína hovoří o přeškolování, v rámci něhož se snaží Ujgury seznamovat s jazykem a kulturou etnických Číňanů.

Obhájci lidských práv se však obávají, že dochází k postupnému potlačování ujgurské kultury a jejich jazyka. Kanadský parlament a americké ministerstvo zahraničí prohlásily tento proces za genocidu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám