Hlavní obsah

Ekonomika USA ve druhém čtvrtletí zdvojnásobila růst

Washington
Aktualizováno

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí stoupla o 2,5 procenta, což je ve srovnání s předchozím kvartálem více než dvojnásobný nárůst. Uvedlo to ministerstvo obchodu, které upravilo svůj rychlý odhad ve výši 1,7 procenta z konce července.

Článek

Výkon ekonomiky překonal očekávání analytiků, kteří podle agentury Reuters počítali s růstem o 2,2 procenta. V prvním čtvrtletí hrubý domácí produkt USA stoupl pouze o 1,1 procenta. Ve druhém čtvrtletí americká ekonomika těžila ze stoupajícího exportu, který kompenzoval nižší vládní výdaje.

Čtvrteční údaje jsou dalším argumentem pro omezování opatření, jimiž americká centrální banka (Fed) podporuje hospodářský růst. Řada ekonomů předpokládá, že ve druhém pololetí bude růst nadále zrychlovat, protože poleví negativní dopady vládních úsporných opatření. Někteří se však obávají, že hospodářský růst by mohly podkopat stoupající úrokové sazby.

Omezování nákupu dluhopisů

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 biliónu korun) měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke ale v červnu řekl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Podle ekonoma Scotta Browna ze společnosti Raymond James čtvrteční údaje zvyšují pravděpodobnost, že Fed sníží nákupy dluhopisů již příští měsíc. Fed bude o své politice jednat na dvoudenním zasedání 17. až 18. září. Někteří ekonomové předpokládají, že Fed sníží objem nákupů dluhopisů o deset až 15 miliard dolarů měsíčně. Jiní však očekávají, že banka se změnou politiky počká na další údaje o vývoji ekonomiky.

Fed v červnu předpověděl, že americká ekonomika v celém letošním roce vykáže růst o 2,3 až 2,6 procenta. V příštím roce pak centrální banka očekává zrychlení na tři až 3,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám