Hlavní obsah

Ekonomika USA na podzim vzrostla o 8,1 procenta, oproti loňsku je slabší

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 2,7 procenta. Oproti druhému čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 8,1 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných dat, jež ve středu zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis, BEA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Americká ekonomika si tak vedla ve třetím čtvrtletí lépe, než ukazoval předchozí odhad BEA. Podle něj měla meziročně růst „jen” o 8 procent a meziroční pokles měl činit 2,8 procenta.

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, došli experti k růstu ekonomiky o 33,1 procenta. Předchozí čtvrtletí z tohoto výpočtu vyplynul pokles HDP o 31,4 procenta. O těchto číslech referují americká média. Evropské státy ale tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Americká ekonomika před volbami vzrostla o osm procent, oproti loňsku ale stále klesá

Ekonomika

Poslední dva čtvrtletní propady amerického HDP byly nejmarkantnější od krizového roku 2008. Aktuální čtvrtletní růst je naopak nejrychlejší v poválečné historii USA, kdy statistici tato data sledují. To je však do značné míry dáno nízkou srovnávací základnou v důsledku předchozího propadu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své prognóze počítá s propadem americké ekonomiky za celý letošní rok o 4,3 procenta. Příští rok potom MMF předpokládá oživení – americký HDP by měl růst o 3,1 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám