Hlavní obsah

Ekonomika EU po hlubokém propadu vzrostla nejvíce od roku 1995

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 12,1 procenta. V prvním rychlém odhadu to v pátek oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Jde o nejvýraznější nárůst od roku 1995, kdy Eurostat tento údaj sleduje.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Článek

Za rapidním růstem však stojí nízká srovnávací základna. Ve druhém čtvrtletí se ekonomika EU totiž kvůli dopadům koronaviru propadla o rekordních 11,4 procenta. V eurozóně HDP klesl o 11,8 procenta.

Nejvyšší mezičtvrtletní růst zaznamenala Francie, kde ekonomika stoupla o 18,2 procenta. Ve Španělsku se HDP zvýšil o 16,7 procenta a v Itálii o 16,1 procenta.

Česká republika se naopak zařadila k zemím s nejpomalejším růstem, její ekonomika vzrostla o 6,2 procenta. Pomaleji se zotavuje pouze ekonomika Litvy, kde se HDP zvýšil o 3,7 procenta.

Česká ekonomika ve čtvrtletí zmírnila propad

Ekonomika

První rychlý odhad je založen na dílčích údajích, které se budou dál zpřesňovat. Další zprávu o vývoji HDP za třetí čtvrtletí Eurostat zveřejní 13. listopadu.

Míra nezaměstnanosti v EU i v zemích eurozóny zůstala podle dat Eurostatu v září na srpnových hodnotách. Zatímco v celé sedmadvacítce bylo bez práce 7,5 procenta lidí, ve státech platících eurem to bylo 8,3 procenta.

Spotřebitelské ceny v eurozóně podle rychlého odhadu Eurostatu v říjnu v meziročním srovnání klesly o 0,3 procenta. Zůstávají podobně jako v září na nejnižší hodnotě za čtyři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám