Hlavní obsah

Dva týdny do spuštění druhé vlny EET. Zatím se přihlásila třetina podnikatelů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku března začne platit elektronická evidence tržeb pro zhruba čtvrt miliónu podnikatelů v maloobchodu a velkoobchodu. Potřebné přihlašovací údaje si však zatím od finanční správy vyzvedla jen zhruba třetina z nich.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pracovnice v prodejně Albert kontrolují terminál nové pokladny.

Článek

„K polovině února byly vydány autentizační údaje přibližně 86 tisícům podnikatelům z celkem odhadovaných 250 tisíc spadajících do druhé fáze,” řekla Novinkám mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

Elektronická evidence tržeb začne od března platit pro všechny obchody bez ohledu na velikost či výši tržeb. Týká se i nákupů v internetových obchodech placených kartou, naopak dobírka v nejčastěji používané formě má výjimku. [celá zpráva]

„Přestože je již termín startu druhé vlny EET na dohled, nadpoloviční většina podnikatelů vše nechává na poslední chvíli. Přitom příliš času nezbývá. Jenom prostá registrace a získání certifikátu trvá nejméně dva dny. Vlastní nalezení vhodného EET řešení také nějaký čas zabere,” upozornil Jaroslav Hansal z firmy Bohemiasoft, která se zabývá vytvářením e-shopů.

Pro internetové obchody podle něj může být pohodlným řešením softwarová EET pokladna, kterou lze založit během minuty online z pohodlí domova.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Podle šéfa společnosti Shoptet Miroslava Uďana se majitelé e-shopů o řešení EET začali intenzivněji zajímat až v posledních týdnech. Cena integrace EET do individuálně vystavěných e-shopů se podle něj pohybuje v desítkách tisíc korun.

Někteří zdraží nebo zavřou

Kvůli nové povinnosti končí některé malé samostatné obchody. Například zavřela prodejna potravin U Slavíků v Poděbradech. Podle vedoucí obchodu pokryly tržby pouze nutné náklady, jako jsou nájem, energie a platy, uvedla agentura ČTK.

O uzavření prodejen na venkově uvažovalo i jablonecké Pekařství Šumava. Prodejny nezavře, ale některé druhy pečiva prý bude muset zdražit.

Ke zvýšení cen po zavedení první vlny EET v prosinci přistoupila také část restaurací, což podle ekonomů přispělo k nárůstu inflace v Česku nad hladinu dvou procent.

Účtenky i na Sněžce

Z kamenných prodejen se na zavedení EET chystá například i poštovna na Sněžce, která je nejvýše položenou provozovnou v Česku. Prodávají zde občerstvení, pohledy a suvenýry.

Majitelé však mají obavu z toho, že lidé budou účtenky na Sněžce ztrácet nebo zahazovat, a vrchol hory tak bude zaneřáděn poletujícími papírky. Starosti provozovatelům dělá také málo místa pro potřebnou techniku i kvalita internetového připojení na nejvyšší české hoře.

Elektronická evidence tržeb začala být povinná loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po maloobchodu a velkoobchodu se na další obory začne vztahovat v průběhu roku 2018.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Ministerstvo financí již dříve odhadlo, že po plném najetí EET se zvýší výběr DPH ročně o 18 miliard korun. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

Některá z forem EET již funguje v řadě zemí Evropské unie, například na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku, ve Slovinsku nebo v Chorvatsku, které bylo hlavní inspirací pro ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám