Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku po dvouměsíčním poklesu vzrostla

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci po dvouměsíčním poklesu vzrostla o 5,9 bodu na 87,9 bodu. Zvýšila se důvěra u podnikatelů i spotřebitelů, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Statistici ale zároveň upozorňují, že průzkum se uskutečnil od 1. do 17. prosince, což bylo období, kdy se rozvolňovala protiepidemická opatření. Ve srovnání s loňským prosincem je souhrnný index důvěry nižší o více než 11 bodů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Situace posledních dnů a týdnů je velmi turbulentní. V době sběru prosincových dat byla aktuálně omezující opatření rozvolňována a objevily se i pozitivní zprávy například o dostupnosti vakcín a možnostech plošného očkování,” uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Index důvěry u podnikatelů se v prosinci zvýšil o 5,4 bodu na 87,1 bodu. V průmyslu to bylo o necelých pět bodů na 92,8 bodu, ve stavebnictví o zhruba tři body na 111,6 bodu a v obchodu přibližně o bod 93,2 bodu.

Po výrazném poklesu v předchozích dvou měsících rostla důvěra také v sektoru služeb, který byl značně zasažen protiepidemickými opatřeními při druhé vlně pandemie koronaviru. Zvýšila se o téměř sedm bodů na 78 bodů.

Dohoda o brexitu je dobrou zprávou pro českou ekonomiku

Ekonomika

„Vývoj důvěry v jednotlivých odvětvích služeb byl však výrazně diferencovaný. Růst se týkal jenom vybraných odvětví a byl tažen zejména očekávaným nárůstem poptávky v nadcházejících třech měsících. Ani prosincový meziměsíční růst nicméně nezměnil nic na skutečnosti, že důvěra ve službách stále zůstává hluboko pod dlouhodobým průměrem,” uvedl Obst.

Mezi spotřebiteli vzrostla v prosinci důvěra v českou ekonomiku o 8,6 bodu na 91,7 bodu. Méně bylo těch, kteří se obávají zhoršení celkové ekonomické situace, nižší byly také obavy lidí z jejich vlastní finanční situace. Snížil se rovněž strach ze ztráty zaměstnání, ačkoliv stále zůstává velmi vysoký.

Řadě firem už docházejí rezervy

Ekonomika

Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku se zhruba od podzimu roku 2014 do začátku letošního roku držel kolem 100 bodů. Od letošního ledna začal mírně klesat. V březnu se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem následované preventivními opatřeními vlády proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin či obchodů i omezení cestování. Důvěra v ekonomiku se v dubnu propadla pod 80 bodů, kde byla naposledy za ekonomické krize v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám