Hlavní obsah

Druhý temelínský blok pracuje naplno

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý temelínský blok začal týden po připojení turbogenerátoru k přenosové soustavě pracovat na plný výkon. Jaderná elektrárna tak nyní kryje necelou třetinu české spotřeby. Právu to řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták s tím, že druhý blok dosáhl plného výkonu v pondělí dopoledne.

Foto: František Musil, Právo

Odstávka druhého bloku temelínské elektrárny zahrnovala přes 17 000 činností.

Článek

„Dosažení plného výkonu předcházely úspěšné kontroly paliva na 80procentním výkonu reaktoru,“ konstatoval Sviták. Po skončení kontrol operátoři zvyšovali výkon reaktoru velmi pozvolna. Za hodinu jej zvedli o necelé jedno procento.

„Nájezd bloku po odstávce je velmi pozvolný kvůli kondiciování paliva. Zjednodušeně řečeno, nové palivo si musí zvyknout na provozní podmínky. Několikadenní náběh bloku je navíc spojený s řadou testů na různých výkonových hladinách,“ vysvětlil Bohdan Zronek, ředitel divize Jaderná energetika a člen představenstva společnosti ČEZ.

ČEZ temelínskou odstávku zvládl o skoro dva týdny dříve, než se předpokládalo. Podle energetiků jsou odstávky pro elektrárnu nejnáročnějším obdobím v roce.

Na plném výkonu budou provedeny další testy

„Za necelých 73 dní jsme zvládli zkoordinovat přes 17 tisíc činností a práci tisícovky zaměstnanců našich i dodavatelů. Zkrácení odstávky tak znamená rychlejší návrat do běžného a klidnějšího provozního režimu i pozitivní dopady do výrobních a ekonomických výsledků společnosti,“ konstatoval Zronek.

Ještě na plném výkonu bude provedena závěrečná část testů. Ty budou zaměřeny na palivo a kalibraci měřicích systémů. Vedle toho se sleduje chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části včetně největší české turbíny.

Druhý blok byl odstaven od 19. května. Během odstávky byla vyměněna čtvrtina paliva, byla provedena důležitá modernizace kompenzátoru objemu, provedly se kontroly bezpečnostních systémů nebo se ověřovala těsnost ochranné budovy kolem reaktoru. Vůbec poprvé se celá odstávka řídila ze speciálního centra, kde na ploše 500 metrů čtverečních seděla čtyřicítka odborníků z elektrárny i od dodavatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám