Hlavní obsah

Drahá ropa nutí aerolinky zdražovat lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Stále více leteckých společností po celém světě zdražuje své služby. K letence zavádějí či zvyšují zvláštní přirážku, která má kompenzovat náklady za drahou ropu. K tomuto kroku přistoupila německá společnost Lufthansa a také francouzský přepravce Air France se svou dceřinou společností, nizozemskou KLM. České aerolinie se k něčemu podobnému zatím nechystají.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Air France, KLM a Lufthansa se tím připojily k dalším světovým přepravcům, kteří v poslední době takovou přirážku zavedli. V květnu například British Airways nebo skandinávská společnost SAS.

"Air France oznámila, že přirazí k ceně letenky až 12 eur, což je asi 380 korun na mezikontinentálních linkách. Domácí lety zdraží o dvě eura a lety po Evropě a do Severní Ameriky o tři eura," uvedl francouzský přepravce, který je partnerem Českých aerolinií v alianci Sky Team.

KLM kvůli "extrémnímu růstu cen pohonných hmot" zavede od 1. září na všech trasách přirážku v průměru tři eura na letenku. Přirážka se podle firmy sníží, jestliže se cena ropy během měsíce vrátí pod 35 dolarů za barel. Totéž deklarují i ostatní společnosti.

Cena ropy Brent se tento týden vyšplhala na nový rekord nad 44 dolary za barel. Cena americké lehké ropy vystoupila až ke 47 dolarům.

ČSA si ceny podrží do listopadu

Koncem srpna zdraží i německá letecká společnost Lufthansa. "Pro zavedení příplatku namísto navyšování cen letenek jsme se rozhodli proto, že cestujícím bude jasné, na co jsou tyto peníze určeny," vysvětlil ředitel Lufthansy pro ČR Bernd Hahn, proč společnosti zavádějí přirážku místo toho, aby jednoduše zvýšily cenu letenky. 

Na evropských tratích si budou pasažéři Lufthansy muset za každý letový úsek připlatit dvě eura a na mezikontinentálních sedm eur.

Drahá ropa zvyšuje náklady také Českým aeroliniím (ČSA). Ty se ale v nejbližší době zdražovat lety nechystají. "Situaci samozřejmě monitorujeme. Do konce letního letového řádu, tedy do 31. října, však o žádném zdražení pro cestující neuvažujeme," řekla mluvčí ČSA Jitka Novotná. 

Firmě rapidně roste počet zákazníků a podle prezidenta společnosti Jaroslava Tvrdíka je to dáno právě tím, že firma ceny letenek nezvyšuje. "Vážíme si přízně našich zákazníků a vítězná taktika se nemění," konstatoval Tvrdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám