Hlavní obsah

Cena severomořské ropy už je nad 44 dolary za barel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cena severomořské ropy Brent v Londýně se v pondělí odpoledne poprvé v historii obchodování dostala nad 44 dolarů za barel. Po zprávě o zapálení ropného vrtu v jižním Iráku šíitskými milicemi se Brent vyhoupl na 44,10 dolarů. Kvůli nepokojům ve Venezuele stoupla ráno i cena americké ropy WTI. Barel stál 46,91 dolarů.

Foto: Martin Tlustý

Minulý rok ani letos už v Kralupech ze stran skákat nelze! Snímek byl pořízen tři roky nazpět, kdy ještě nebyly instalovány lanové zábrany.

Článek

Cenu americké ropy zvedla panika po nepokojích ve Venezuele. Násilnosti, které provázely referendum o setrvání prezidenta Huga Cháveze, mohly mít vliv na vývoz ropy ze země.

Fakt, že Chávez v referendu nakonec zvítězil, trhy uklidnil. Země je přitom jedním z hlavních producentů ropy a omezení dovozů z dosud "jistého" dodavatele by znamenalo ještě větší růst světových cen. [celá zpráva]

Už "starými" důvody, kvůli kterým cena ropy roste, je nejistá situace v Iráku, který těží asi polovinu toho, co za normálního stavu. Povstání šíitů zabraňuje znovuotevření hlavního vývozního ropovodu a kvůli němu omezila činnost i hlavní těžební společnost South Oil Company.

V lednu stál barel 30 dolarů

Obavy z nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou vedou k tomu, že od konce června se cena ropy zvýšila téměř o 20 procent, avšak od začátku roku je ropa dražší téměř o 50 procent. V lednu stál barel ropy kolem 30 dolarů.

Trh ale na druhou stranu věří, že problémy jsou pouze dočasné a že za půl roku bude situace na trhu s ropou vypadat jinak. Cena termínového kontraktu na ropu WTI s dodáním v únoru příštího roku se totiž pohybuje kolem 35 až 36 dolarů za barel.

Mezinárodní agentura pro energii odhaduje, že poptávka po ropě se bude v letošním roce v průměru pohybovat kolem 82 miliónů barelů denně. To je více, než se dosud předpokládalo. Mimo jiné je to na samotné hranici těžby a ve světě zatím nejsou rezervy, kterých by bylo možné okamžitě využít k další těžbě. Ropu nejvíce spotřebovávají Spojené státy, Japonsko a Čína.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa opět zdražila na historický rekord

Světové ceny ropy v pátek v Londýně o několik centů překonaly středeční historický rekord. Barel severomořské ropy Brent se prodával za 39,70 dolaru, a cena...

Rekordy překonává už i cena ropy v Evropě

Severomořská ropa Brent v Londýně překonala rekordních 42 dolarů za barel. Hranice se dotkla těsně před polednem. Ještě před čtrnácti dny se přitom cena...

Výběr článků

Načítám