Hlavní obsah

Dolar válcuje euro kvůli předluženému Řecku, trápí se i koruna

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký dolar v posledních dnech výrazně posiluje. Vůči euru se dokonce dostal v pátek na několikaměsíční maxima. Jednotná evropská měna oslabuje mimo jiné kvůli problémům Řecka. Na pesimismus v Evropě doplácí i česká koruna.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Euro se v pátek vůči dolaru poprvé od loňského května propadlo pod hranici 1,36 USD. Podle agentury Reuters se dostal dolar během obchodování na nejlepší pozice od loňského května, a to na kurz 1,3595 USD/EUR.

Evropská měna tak klesá již čtvrtý týden v řadě.

Agentura upozornila, že investoři jsou skeptičtí vůči stávajícím problémům v eurozóně. Ta se v poslední době zabývá schodkovými rozpočty několika zemí.

Vůbec nejkřiklavějším případem je Řecko, které se dostalo téměř na hranici bankrotu. Země několik let zkreslovala data o stavu ekonomiky a veřejných financí, před časem se ukázalo, že veřejné zadlužení země čtyřikrát přesahuje limity stanovené EU.

Dalšími adepty na problémy kvůli vysokým dluhům jsou Španělsko a Portugalsko.

„Situace v eurozóně bude nadále zastiňovat ekonomické dění ve Spojených státech,“ komentoval měnový analytik Wells Fargo Bank v New Yorku Vassilij Serebriakov. Podle něj lze i nadále očekávat, že euro zůstane pod tlakem.

Nutno dodat, že euro oslabuje již několik týdnů. Od prosince ztratilo proti dolaru deset procent. V závěru loňského roku se totiž obchodovalo ještě za 1,5140 USD/EUR.

Trápí se i koruna

Kurz české měny v posledních dnech také slábne. Například proti dolaru je opět nad hranicí 19 Kč/USD. Na této pozici byla naposledy loni v létě. Podle Patrie Online se její kurz dostal v pátek kolem půl páté na 19,15 Kč/USD a 26,16 Kč/EUR.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Reklama

Související články

Janota: Bez dalších reforem zapomeňte na euro

Ministr financí Eduard Janota v úterý v Bruselu varoval, že bez dalších zásadních reforem by se vnímání České republiky na finančních trzích mohlo výrazně...

Chabé Řecko potápí euro i českou korunu

Měnové trhy se opět kymácí. Tentokrát se světovými měnami, ale i českou korunou zahýbaly problémy Řecka. Těžce zadlužená země totiž nemá důvěru obchodníků,...

Výběr článků

Načítám