Hlavní obsah

Do Česka se už pomalu vracejí turisté

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z odvětví nejvíce zasažených pandemií koronaviru je cestovní ruch. Postupné uvolňování opatření ale do Česka přivádí zpět první turisty a hoteliéři a restauratéři už mohou vyhlížet lepší časy. Jistotu, že začnou opět vydělávat, ale nemají.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Někteří zahraniční turisté se u nás již objevují. Ale je to spíše sporadické. Lidé se stále bojí cestovat a scházet se,“ řekl Právu Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

„Podle našeho aktuálního průzkumu je obsazenost hotelů po celé republice nyní na zhruba deseti procentech. V létě odhadujeme, že by mohly být ubytovací kapacity obsazeny v průměru z šedesáti procent,“ uvedl dále Stárek.

Turistů je na Jadranu málo, hotely mají zavřeno

Zahraniční

První vlaštovky

„Ale města na tom zřejmě budou hůř, tam zůstanou stále na deseti procentech. Od září očekáváme, že obsazenost bude na dvaceti procentech. Je třeba také dodat, že je ještě v tuto chvíli v Praze stále třicet procent ubytovacích zařízení zavřeno, v regionech je to šest procent,“ dodal Stárek.

První vlaštovky zahraničních turistů zaznamenala i agentura CzechTourism. „Podle našich informací se do České republiky začínají pomalu vracet turisté ze sousedních zemí: Slovenska, Polska, Německa nebo například studenti, kteří v Česku studují,“ sdělila redakci Práva mluvčí agentury Ivana Vejvodová.

Podle ní se na podzim chystají kampaně zaměřené právě na turisty ze států, s nimiž máme společnou hranici, aby k nám znovu začali jezdit.

„Pro zahraniční návštěvníky například z Německa a Polska je nyní rozhodně příznivým faktorem současný pokles koruny proti eurovým zemím a pak také nabídka hotelů, které, dojde-li ke schválení snížení DPH na ubytovací služby z patnácti na deset procent, budou moci lákat na výhodnější pobyty,“ sdělila Právu Tereza Picková, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Turisté obsadili Šumavu. Přibývá úrazů

Domácí

V Česku ale neschází jen turisté – v mnoha oborech je cítit velká ztráta zvláště sezonních pracovníků z východu. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) u nás v březnu zůstalo o více než polovinu méně cizinců, než tomu bylo ve stejném období, v prvním čtvrtletí roku 2019. Nejvíce Ukrajinců, výrazně méně Rusů a Rumunů.

Naopak nejvyšší úbytek trvale žijících cizinců v Česku se týkal občanů Velké Británie, Německa, Polska a Slovenska.

Podle údajů ministerstva vnitra žilo na konci května v Česku přes 618 tisíc cizinců s povoleným pobytem. Polovina přechodně, polovina trvale. „Vystěhovalo se 11 875 osob, z toho 637 bylo občanů ČR, cizinců tedy 11 238,“ upřesnila Právu Michaela Němečková z Oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Kromě manažerů, kteří u nás dlouhodobě žili, zmizeli nejen sezonní pracovníci a dělníci, ale i stavaři, cizinky, které tu pracovaly ve službách nebo uklízely. Podle organizace Rozkoš bez rizika odjela i velká část pracovnic v sexbyznysu. Kdy by se k nám mohli vrátit občané zemí mimo EU, zatím není jasné. Například na Ukrajině není epidemiologická situace zdaleka tak zvládnuta jako u nás či našich sousedů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám