Hlavní obsah

ČNB zhoršila odhad růstu ekonomiky

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce o jeden procentní bod. Nově tak počítá s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 1,2 procenta. Po jednání bankovní rady o tom informoval guvernér Jiří Rusnok.

Foto: Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Odhad růstu HDP na příští rok naopak ČNB zlepšila z 3,8 na 4,3 procenta.

Rusnok uvedl, že s novou prognózou je konzistentní nejprve stabilita tržních úrokových sazeb následovaná jejich nárůstem zhruba od poloviny letošního roku.

Analytici: Česká ekonomika se překvapivě drží

Ekonomika

Rada ČNB na svém čtvrtečním jednání jednomyslně jednomyslně rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na 0,25 procenta.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta. Pro příští rok odhaduje především díky oživení soukromé spotřeby zrychlení tempa růstu ekonomiky na 3,7 procenta. Mezinárodní měnový fond čeká letos růst české ekonomiky o 4,2 procenta. Evropská komise počítá s 3,2procentním růstem.

Reklama

Související články

Schillerová: Chci obnovit EET

Ministryně financí Alena Schillerová je připravena ucházet se ve volbách o hlasy voličů na kandidátce hnutí ANO. Stojí i o setrvání ve funkci šéfky státní...

Výběr článků

Načítám