Hlavní obsah

Tuzemská ekonomika na začátku roku klesla o 2,1 procenta

• Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v prvním čtvrtletí letošního roku klesl meziročně o 2,1 procenta. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se výkon tuzemské ekonomiky snížil o 0,3 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

„Zpřísněná protiepidemická opatření vedla k dalšímu propadu spotřebních výdajů domácností. K poklesu přispěla i zahraniční poptávka, kdy se ve srovnání s koncem loňského roku nedařilo udržet rekordní vývozy zboží,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Ekonomka Jana Mücková ze skupiny LOGeco připomněla, že pokles není tak dramatický jako v předchozích čtvrtletích. „I přes uzavřené obchody, restaurace, hotely a okresy se podnikatelé srovnali se situací a uzpůsobili tomu i své podnikání,” domnívá se.

„Zároveň se pravděpodobně jedná o poslední pokles HDP v tomto roce, protože další čtvrtletí už budeme srovnávat s obdobím, kdy už v Česku byla pandemická situace,” dodala.

Česká ekonomika si letos povede hůř, než se čekalo

Ekonomika

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera si ekonomika v tomto čtvrtletí vedla lépe, než se obecně předpokládalo. „Tržní konsenzus dle Reuters předpokládal mezičtvrtletní pokles HDP o jedno procento. Ministerstvo financí předpokládalo ve své poslední predikci pokles o 0,9 procenta mezičtvrtletně a meziročně pak o 2,7 procenta,” doplnil.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák se domnívá, že výhled na další čtvrtletí už je o poznání optimističtější. „Zpomalující pandemie, pokračující vakcinace, stále nízká nezaměstnanost a silné úspory domácností z předchozích čtvrtletí vytvářejí vhodné podmínky pro rychlé oživení domácí ekonomiky ve druhém čtvrtletí, a především ve druhé polovině letošního roku,” předpokládá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám