Hlavní obsah

ČNB pokračuje v intervencích, guvernér Singer jednal naposledy

Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) bude pokračovat v devizových intervencích s cílem nenechat korunu posílit výrazněji pod 27 Kč/EUR. Bankovní rada zároveň na zasedání, které bylo pro guvernéra Miroslava Singera poslední, nechala úrokové sazby na historických minimech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017. ČNB je zároveň připravena ještě více oslabit korunu, pokud by klesla inflační očekávání, což by se projevilo například ve vývoji mezd, řekl na tiskové konferenci po jednání rady Singer.

V souvislosti s brexitem ekonomové upozornili, že vystoupení Británie z EU může způsobit posunutí konce režimu devizových intervencí nejméně do konce roku 2017.

Čtvrteční zasedání bylo poslední, kterého se účastnil guvernér Singer. Končí mu druhý šestiletý mandát, ve funkci jej od pátku nahradí současný člen bankovní rady Jiří Rusnok. Singer se uchází o místo viceguvernéra Rozvojové banky Rady Evropy (CEB).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Rusnok nastupuje do čela ČNB od července, v popředí odcházející guvernér Miroslav Singer.

Devizové intervence spustila ČNB kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce dubna intervenovala za zhruba 530 miliard korun.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaný guvernér ČNB Jiří Rusnok

Úrokové sazby nechala ČNB ve čtvrtek beze změny, dvoutýdenní repo sazba a diskontní sazba zůstávají na 0,05 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám