Hlavní obsah

Čínské akcie po drtivých ztrátách prudce oživily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské akcie ve čtvrtek po pěti dnech těžkých ztrát oživují. Hlavní indexy vzrostly až o šest procent, což je nejvýraznější růst od konce června. Investory povzbudil k obnoveným nákupům prudký růst amerických akcií na Wall Street a snaha o výhodné transakce. Od minulého čtvrtka do středy čínské akciové indexy ztratily zhruba 20 procent a podle obchodníků zůstávají náchylné k dalším poklesům.

Foto: Jason Lee, Reuters

Investor sleduje růst ceny akcií na burze v Pekingu.

Článek

Ukazatel Shanghai Composite Index zahájil ve čtvrtek vzestupem o tři procenta a v polovině obchodování posiluje o 5,3 procenta. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, roste téměř o šest procent.

Pondělní pád čínských akcií o více než osm procent vyvolal výprodeje na globálních trzích, které nyní mají největší obavy ze zpomalování čínské ekonomiky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čínské burzy podpořilo středeční oživení amerických indexů o zhruba čtyři procenta. Náladu na Wall Street povzbudila vyjádření jednoho z předních činitelů americké centrální banky (Fed), který uvedl, že zvýšení úrokových sazeb se možná odloží. [celá zpráva]

Centrální banka zasáhla

Čínská centrální banka ve středu na mezibankovní trh napumpovala zhruba 140 miliard jüanů (21,8 miliardy USD; 515,8 miliardy korun) v podobě krátkodobé likvidity, již v úterý srazila na podporu ekonomiky úrokové sazby. [celá zpráva]

Investoři na čínském trhu ale zůstávají opatrní, uvedla agentura Reuters. Především sledují, zda Peking dokáže zastavit útlum druhé největší ekonomiky světa.

Výrazně oživují rovněž ostatní asijské trhy. Index tokijské burzy Nikkei 225 získával před koncem obchodování více než dvě procenta, jihokorejská burza v Soulu si připisovala přes jedno procento a hongkongský index Hang Seng posílil o 2,5 procenta. Rostly i burzy v Sydney, na Tchaj-wanu, v Singapuru a Thajsku.

Na propad čínských akcií reagovala ve středu prohlášením i Evropská centrální banka (ECB). Zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů podle ní ohrožuje dosažení inflačního cíle. Je proto v případě potřeby připravena posílit opatření na podporu ekonomiky eurozóny, řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom ECB Peter Praet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám