Hlavní obsah

Americké akcie prudce posílily

New York
Aktualizováno

Americké akcie ve středu prudce posílily po předchozích šesti poklesech za sebou. Dow Jonesův index stoupl o 3,95 procenta na 16.285,51 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní nárůst za téměř čtyři roky.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Vlajka USA nad vchodem do newyorské burzy

Článek

Investoři se snažili využít nízkých cen akcií k výhodným nákupům, náladu na trhu navíc podpořilo očekávání, že americká centrální banka (Fed) možná odloží zvýšení úrokových sazeb.

Širší index S 500 si připsal 3,90 procenta a uzavřel na 1940,51 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zakončil den se ziskem 4,24 procenta na 4697,54 bodu.

V předchozích šesti obchodních seancích Dow Jonesův index ztratil téměř 11 procent.

Čína dál klesá

Akciové trhy po celém světě se dostaly pod tlak kvůli obavám ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. Hlavní čínské akciové indexy ve středu popáté za sebou oslabily, což podle agentury Reuters podtrhlo pochybnosti o tom, zda úterní snížení úrokových sazeb čínskou centrální bankou dokáže stabilizovat tamní ekonomiku.

Chaos na finančních trzích vyvolaný obavami ze zpomalování růstu čínské ekonomiky by mohl oddálit začátek zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech, který řada ekonomů očekávala již v září.

Šéf newyorské pobočky americké centrální banky (Fed) William Dudley ale ve středu uvedl, že zářijové zvýšení sazeb mu nyní připadá méně vhodné než před několika týdny. Fed od konce roku 2008 drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta, aby podpořil domácí ekonomiku.

Ke středečnímu posílení amerických akciových trhů přispěla rovněž zpráva o červencovém růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech.

"Tento nárůst zakázek je příznivým údajem o vývoji největší ekonomiky světa, po chaotickém začátku týdne na globálních finančních trzích však zřejmě nebude dostatečný k tomu, aby odradil Fed od pravděpodobného odkladu zvýšení úrokových sazeb," řekl analytik Dennis de Jong ze společnosti UFX.com.

Posílil i dolar

Na devizovém trhu dolar výrazně stoupl vůči euru, které zasáhly výroky hlavního ekonoma Evropské centrální banky (ECB) Petera Praeta o možném posílení stimulačních opatření v eurozóně. V závěru obchodování v New Yorku vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 1,6 procenta na 1,1335 USD.

Praet ve středu uvedl, že zpomalování hospodářského růstu v Číně společně s poklesem komoditních trhů ohrožuje dosažení inflačního cíle ECB. Ta b

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám