Hlavní obsah

Čínská ekonomika rekordně rostla o 18,3 procenta

Peking

Čínská ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku prudký růst - vykázala rekordní meziroční vzestup o 18,3 procenta. Podle stanice BBC je to největší skok ve vývoji hrubého domácího produktu (HDP) Číny od roku 1992, kdy Peking začal vést čtvrtletní záznamy. Analytici nicméně očekávali, že druhá největší ekonomika světa vykáže meziroční vzestup o 19 procent.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Článek

V loňském roce ekonomika Číny vzrostla o 2,3 procenta, což byl nejslabší výsledek země za posledních 44 let, avšak Čína byla jedinou velkou ekonomikou, která rostla i za pandemie covidu-19.

Ekonomika Číny navzdory koronaviru loni rostla

Ekonomika

Letos analytici podle ankety agentury Reuters odhadují celoroční růst HDP Číny na 8,6 procenta. Čínská ekonomika se tak do značné míry vzpamatovala z loňského propadu způsobeného pandemií, napsala agentura Reuters.

Čísla však nevypovídají úplně přesně o stavu a vývoji čínského hospodářství, jelikož jde o srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku, kdy kvůli pandemii došlo k obrovskému ekonomickému pokles. V tvrdé karanténě byly od konce ledna Wu-chan a další města v provincii Chu-pej, podotkla BBC.

Čínská ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla o 6,8 procenta

Ekonomika

Loni v prvním čtvrtletí zaznamenala čínská ekonomika pokles o 6,8 procenta, neboť kvůli šíření nového koronaviru musely zavřít některé továrny. Už v následujícím čtvrtletí se Čína stala první významnou ekonomikou, která se vrátila k růstu. Přispěla k němu i celosvětová poptávka po čínských rouškách a dalším zdravotnickém materiálu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla čínská ekonomika meziročně o 6,5 procenta.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 3,2 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám