Hlavní obsah

Čína žádá po Microsoftu miliardy za daňový únik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské úřady požadují, aby jim americká softwarová společnost Microsoft doplatila na daních zhruba 140 miliónů dolarů (tři miliardy korun). Informuje o tom list Financial Times (FT). Čínská státní agentura Nová Čína uvedla, že čínská součást podniku oficiálně vykazovala ztráty a své zisky účtovala v zahraničních daňových rájích.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Microsoftu Satya Nadella

Článek

Zpráva sice nezahrnuje jméno podniku, uvádí však, že název začíná na písmeno M. Z podrobností uvedených ve zprávě pak podle FT vyplývá, že tím podnikem je právě Microsoft. Podobně informace vyhodnotila také agentura Reuters.

Podle agentury Nová Čína je požadavek součástí širšího boje mezi čínskými daňovými úřady a nadnárodními společnostmi.

Microsoft nyní prožívá v Číně náročný rok, už v červenci tamní úřady zahájily antimonopolní vyšetřování podniku. Podrobnosti ohledně tohoto případu sice nejsou k dispozici, podle některých odborníků by však vyšetřování mohlo souviset s dubnovým rozhodnutím Microsoftu ukončit podporu operačního systému Windows XP.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám