Hlavní obsah

Čína je největším obchodním partnerem EU, poprvé předstihla Spojené státy

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Čína byla v roce 2020 poprvé největším obchodním partnerem evropské sedmadvacítky. Předstihla tak USA. Dovoz z Číny v loňském roce vzrostl o 5,6 procenta na 383,5 miliardy eur (9,91 bilionu korun). Vývoz do Číny stoupl o 2,2 procenta na 202,5 miliardy eur (5,23 bilionu korun). Vyplývá to z dat Eurostatu.

Článek

Současně došlo k propadu obchodu s USA. Export do Spojených států se meziročně snížil o 8,2 procenta na 353 miliard eur (9,13 bilionu korun). Import z USA potom klesl o 13,2 procenta na 202 miliard eur (5,22 bilionu korun).

Třetím největším partnerem EU bylo v loňském roce Spojené království, jež z tohoto bloku před nedávnem vystoupilo. Vývoz do Británie klesl o 13,2 procenta na 277,5 miliardy eur (7,15 bilionu korun), zatímco dovoz z Británie se snížil o 13,9 procenta na 167,2 miliardy eur (4,3 bilionu korun).

Mezi deset největších obchodních partnerů sedmadvacítky dále patří Švýcarsko, Rusko, Turecko, Japonsko, Norsko, Jižní Korea a Indie.

Ekonomika Číny navzdory koronaviru loni rostla

Ekonomika

Celkově export ze zemí EU do zbytku světa klesl o 9,4 procenta na 1,931 bilionu eur (49,75 bilionu korun). Dovoz do EU z nečlenských zemí se potom snížil o 11,6 procenta na 1,714 bilionu eur (44,16 bilionu korun).

Komplikace pro Bidena?

„Oživení automobilového trhu v Číně a širší přesun tamní spotřeby online – zejména v případě luxusního zboží – zachránil evropským výrobcům poptávku po jejich produktech ve chvíli, kdy jiné trhy kolabovaly,” uvedl podle webu South China Morning Post analytik Nick Marro z Economist Intelligence Unit.

„Evropské firmy tak stále více a stále přesvědčivěji poukazují na důležitost čínského trhu jako motoru evropského ekonomického růstu,” dodal s tím, že se to odrazilo ve snaze EU dovést do úspěšného konce takzvanou Komplexní dohodu o investicích (CAI) právě s Čínou.

Přebytek obchodu se zahraničím byl loni rekordních 190 miliard

Ekonomika

Tento trend podle Marra může zkomplikovat snahy nového prezidenta Joe Bidena spojit v otázce Číny s Evropskou unií síly a postupovat vůči ní koordinovaně a jednotně.

Daniel Gros z belgického think tanku CEPS však na CNN poukázal na to, že obchodní vztahy mezi EU a USA jsou mnohem hlubší než mezi EU a Čínou. „Jsou mnohem hlubší, protože je zde mnohem více přeshraničních investic a nadnárodních společností než v případě Číny,” konstatoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám