Hlavní obsah

Americký protekcionismus pokračuje. Biden obnovil Trumpova cla

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naděje obchodních partnerů, ekonomů a firem, že by nový prezident USA Joe Biden mohl zvrátit ochranářskou obchodní politiku svého předchůdce Donalda Trumpa, berou rychle za své. Biden v noci na úterý obnovil 10procentní cla na hliníkové produkty ze Spojených arabských emirátů, jež Trump těsně před odchodem zrušil. Upozornil na to server Politico.

Foto: koláž Reuters a ČTK/AP, Novinky

Donald Trump (vlevo) a Joe Biden

Článek

V prohlášení prezident uvedl, že pokračování cel na hliníkové produkty ze Spojených arabských emirátů považuje za nutné kvůli národní bezpečnosti.

Trump v roce 2018 uvalil cla ve výši 25 procent na ocel a ve výši procent na výrobky z hliníku z řady zemí. Využil k tomu ustanovení zákona o rozšíření obchodu z roku 1962, které prezidentovi umožňuje uvalit dovozní poplatek, pokud ho k tomu vede národní bezpečnost.

Spojeným arabským emirátům však Trump 19. ledna – několik dní před koncem v úřadu – udělil výjimku. Stalo se tak krátce poté, co USA uzavřely smlouvu na prodej 50 vojenských letounů F-35 a 18 ozbrojených dronů právě do této země Perského zálivu.

Sanders je v pohledu na volný obchod Trump v bleděmodrém

Ekonomika

Petersonovův institut pro mezinárodní ekonomiku (PIIE) přitom Bidena v době primárek zařadil mezi zastánce mezinárodního obchodu. Naopak Trump nebo Bidenův soupeř v demokratických primárkách Bernie Sanders podle PIIE patří k odpůrcům volného obchodu.

Podle serveru Politico v urovnání obchodních sporů z Trumpovy éry doufala také Evropská unie. Teď se však zdá, že tak jednoduché to nebude.

Protekcionismus, ochranářství
Protekcionismus nebo ochranářství jsou termíny, které popisují upřednostňování a ochranu domácích výrobků, služeb a pracovníků před zahraniční konkurencí.
Volný obchod
Volný obchod popisuje politiku, která tkví v odstraňování obchodních bariér a dalších restrikcí v mezinárodním obchodu. Patří sem zejména rušení cel či uzavírání nejrůznějších obchodních dohod.

Evropská unie v reakci na Trumpovu politiku zavádí další cla na ocel

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám