Hlavní obsah

Chorvatsko zakázalo Srbům vjezd na své území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Záhřeb
Aktualizováno

Chorvatští policisté zakázali srbským občanům a vozidlům se srbskou registrační značkou překročení hranic svého území, uvedla chorvatská policie ve čtvrtek ráno. V noci nemohli Srbové přejít hranici, ale chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić tvrdí, že zákaz se týká jen vozidel se srbskou poznávací značkou, nikoli Srbů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srbsko zastavilo na hranicích chorvatské kamiónyVideo: Reuters

 
Článek

Policie na hranici ale nepouštěla žádné Srby. „Držitelé srbských pasů a vozidla registrovaná v Srbsku nesmějí vstoupit do Chorvatska až do odvolání,“ řekl v telefonickém rozhovoru zástupce chorvatské policie z přechodu Bajakovo–Batrovci agentuře Reuters.

Večernji list citoval Ostojičova slova: „Bajakovo zůstává uzavřené pro všechny vozidla se srbskou poznávací značkou tak dlouho, dokud nebudou uprchlíci moci přecházet přes Horgoš.” Jde tedy o chorvatskou reakci na uzavřený přechod na srbsko-maďarské hranici.

Opatření platí od půlnoci. Postiženi byli v 1:30  lidé cestující autobusu z Bělehradu do bosenské Banja Luky. Cesta vede po dálnici přes Chorvatsko. Vráceni byli i lidé cestující v dalším autobusu ze Srbska. „Když jsme přijeli na hranici, vrátili nás, že žádné srbské vozidlo a nikdo se srbským pasem nemůže na žádném přechodu vstoupit do Chorvatska,“ uvedla pro rádio B92 Draginja Živanovičová ze Smedreva. Jela za sestrou do Gradiška v Bosně a Hercegovině.

Podle Ostojiče ale důvodem nebyly srbské pasy, ale nejasnosti v dokladech.

Protože autobus nemohl pokračovat, na hranici uvízl i jeden Australan.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Chorvatské opatření je reakcí na opatření Srbska, které zastavilo veškerou nákladní silniční dopravu z Chorvatska, uvedl už dříve chorvatský ministr vnitra Ostojić.

"Od této chvíle srbská policie nepovolí na žádném hraničním přechodu průjezd jakéhokoli nákladního vozidla s chorvatskou registrační značkou ani žádného kamiónu vezoucího zboží původem z Chorvatska," řekl v noci na čtvrtek podle agentury Reuters srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović.

Bělehrad však blokádou reagoval na předchozí omezení nákladní dopravy ze Srbska do Chorvatska. [celá zpráva]

Chorvatsko se snaží přimět Srbsko, aby směrovalo migranty nejen na jeho území, ale i do Maďarska a Rumunska. Do Chorvatska za poslední týden dorazilo přes 40 tisíc běženců, kteří směřují dále do Rakouska.

Reklama

Výběr článků

Načítám