Hlavní obsah

Rusko je pro české exportéry okrajový trh, předčí ho i Belgie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyostření rusko-ukrajinského konfliktu se českého exportu příliš nedotkne. Rusko totiž tvoří jen něco přes dvě procenta celkového českého vývozu. Novinkám to sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Zatímco v otázce importu plynu a ropy je Česko, potažmo celá Evropa na Rusku závislé, tak v exportu nás bota netlačí. Podle dat státní agentury CzechTrade vyvezly loni české firmy do Ruska zboží za přibližně 79,6 miliardy korun. Meziročně je to pokles o 5,5 procenta.

„Rusko je pro české exportéry poměrně nevýznamný trh, jdou tam jen zhruba 2,3 procenta českého exportu. I taková Belgie je pro české exportéry významnější,“ řekl Novinkám Prouza. Podle něj tak případná ruská odveta na sankce ze strany Evropy a USA českou ekonomiku příliš nezasáhne.

V Rusku podnikají české firmy zejména z odvětví automobilového a strojního průmyslu. Konkrétně jde o Škodu Auto nebo výrobce traktorů Zetor. Právě Škoda má v Rusku hned dva výrobní závody. Podíl na tamním trhu má mladoboleslavská automobilka kolem dvou až tří procent.

Škoda Auto loni zaznamenala pokles, konec roku ji ale plní optimismem

AutoMoto

V Rusku dále působí také například energetická firma MND, sázkařská společnost Synot, pivovar Budweiser Budvar či výrobce výtvarných potřeb Koh-i-noor.

Počet českých firem klesl

Oproti době před anexí Krymu v roce 2014 ale podle CzechTrade počet českých firem v posledních letech v Rusku výrazně klesl. Zároveň však agentura dodává, že zájem českých podnikatelů vyvážet na ruský trh je stále velký. Uplatnění je ovšem čím dál složitější. České společnosti jsou nuceny k tomu, aby zboží vyráběly přímo v Rusku, případně aby obsahovalo určitý podíl lokální produkce.

Právě ty firmy, které mají v Rusku výrobní závody, mohou být podle Prouzy v důsledku současné situace nejvíce ohroženy. „Nepochybuji, že si Rusko tyto firmy bude brát jako rukojmí – ale každý, kdo v Rusku podniká, musí počítat s tím, že podniká v mafiánské zemi, kde neplatí žádá civilizovaná pravidla,“ dodal.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Jako možné odvetné sankce ze strany Ruska zmínil například rušení pracovních povolení zaměstnancům z výroby i managementu, kteří nemají ruské občanství, nebo nátlak na tuzemské firmy, aby od českých firem nic nenakupovaly.

„Pokud ale Rusko na české firmy v Rusku sáhne, mělo by to znamenat jediné – přitvrzení evropských sankcí vůči Rusku,“ dodal Prouza.

Zmínil například vyloučení z mezinárodního bankovního systému SWIFT. Ekonomové a analytici ale dlouhodobě varují, že se jedná o dvousečnou zbraň, která neuškodí jen Rusku, ale i Západu.

Z evropských zemí by mohlo být nejcitelněji zasaženo Německo, které je po Číně druhým největším exportérem v Rusku. Podobně jako v případě Česka se jedná zejména o obchod ve strojním a automobilovém průmyslu.

Je to slabost, Putin by měl být první na sankčním seznamu, míní Jourová

Domácí

EU se dohodla na sankcích

Tento týden Rusko uznalo povstaleckou Doněckou a Luhanskou republiku na východě Ukrajiny a ruský prezident Vladimir Putin nařídil vyslat do těchto republik armádu, která tam podle něj má zajistit mír. Země EU se kvůli porušení svrchovanosti Ukrajiny v úterý jednomyslně shodly na přijetí sankcí vůči Moskvě.

Na dosavadní sankční seznam podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella přibudou více než tři stovky poslanců Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu), kteří navrhli uznání nezávislosti separatistických území. Sankce postihnou také 23 dalších činitelů či subjektů.

Reklama

Výběr článků

Načítám