Hlavní obsah

Cesta za mořem a sluncem podražila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začaly prázdniny a desetitisíce českých motoristů vyrážejí s rodinou a přáteli k moři. Oproti loňsku je cesta vyjde dráž – pohonné hmoty zdražily i v ostatních evropských státech. Levněji než v Česku natankují v Polsku či Slovinsku, v Chorvatsku se vyplatí tankovat mimo dálnice.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve Slovinsku i Chorvatsku mají totiž mimo dálnice zastropované ceny. V Chorvatsku jsou ceny na dálnicích v přepočtu o pět, šest korun vyšší než mimo ně.

„Vyplatí se tedy sjet z dálnice, ovšem nejlépe tam, kde se vyhnete dalšímu placení mýta,“ řekl Právu mluvčí Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) Igor Sirota. Podle něj to jde například v širším okolí Záhřebu.

Upozornil také, že menší mýtnice v Chorvatsku již berou jen karty, takže je potřeba je mít po ruce.

Začátek prázdnin v kolonách. Lidé si při odjezdu počkají

Domácí

Dálniční známky po cestě ani mýtné výrazněji nepodražily, v Chorvatsku je nutné počítat, že se částky nasčítají, a od hranic do Splitu na mýtném za jednu cestu zaplatíte skoro tisíc korun.

Zatímco ve Slovinsku se průměrná cena benzinu drží podle Evropské komise v přepočtu okolo 39 korun, v Chorvatsku vyjde benzin v průměru kolem 45 korun.

Na českých pumpách stál ve středu litr Naturalu 95 v průměru 47,93 koruny a nafty 48,27 koruny.

Začátek prázdnin v kolonách. Lidé si při odjezdu počkají

Domácí

Dráž je naopak v Rakousku či Německu, litr benzinu tam stojí přes 50 korun. Mimořádně drahý je pak v Řecku, kde ceny směřují k 60 korunám.

„Z okolních zemí jsou jednoznačně nejlevnější pohonné hmoty v Maďarsku, kde vláda stanovila cenový strop. Nicméně za takto nízké ceny mohou tankovat už jenom vozy s maďarskou registrační značkou,“ sdělil Právu analytik Finlordu Boris Tomčiak. I v Maďarsku tedy Češi zaplatí okolo 50 korun za litr.

„Díky snížení daně lze levněji než v ČR natankovat i v Polsku, a to o přibližně šest korun na litr,“ dodal Tomčiak.

Kolonám se těžko vyhnete

Poté, co motoristé na cestě k hranicím překonají četné uzavírky na českých silnicích, na kolony kvůli silnému provozu zřejmě narazí i dál. „Když budou řidiči na cestu k Jadranu vyrážet v sobotu, o víkendu, tak předpokládáme, že kapacita dálnice u Vídně nebude stačit. I když je tam místy osm jízdních pruhů, bývají tam kolony. To samé je kolem Grazu,“ uvedl Sirota.

Vedle Poláků a Čechů se cestou na jih vydávají i turisté z Německa. Sirota proto radí vyrážet buď v pátek co nejdříve odpoledne, za nejlepší den v týdnu z hlediska provozu se ale považuje úterý.

Poptávka po dálničních známkách navzdory cenám benzínu vzrostla o třetinu

Ekonomika

Kdo bude objíždět ve Slovinsku dálnice, protože třeba s přívěsem s lodí nebude chtít platit dálniční známku, ten musí sjet ještě v Rakousku na Mureck. Za hranicemi lze čekat, že slovinská policie i v obcích bude kontrolovat rychlost. „Tam není problém, aby se to ucpalo. Stačí jedno auto s lodí, když se šprajcne,“ dodal Sirota.

Upozornil také, že na cestě z maďarské strany do Chorvatska jsou tři omezení za přechodem Letenye – Goričan.

Co se týče cest do Německa, ÚAMK radí podívat se na internetu, kdy mají prázdniny velké spolkové země a lze čekat hustší provoz.

Benzin nepatrně zlevnil, zdražuje ale nafta

Ekonomika

„V Itálii se motoristům komplikují oblíbené jízdy podél pobřeží, místní samosprávy v sezoně zavádějí omezení, že v sudé dny mohou na silničky jen auta sudých značek a naopak,“ upozornil také Sirota.

Podrobnější informace o dopravní situaci v jednotlivých zemích jsou na webu tolls.eu, kde je přehled cen dálničních známek a mýta, stejně jako odkazy na e-shopy s dálničními známkami.

Existují totiž také různé další weby, které sice mohou prodávat, ale účtují si i dvakrát vyšší ceny.

Ceny v Kč/litr (k 27.6.)benzinnafta
Slovinsko39,3042,20
Chorvatsko45,3047,30
Německo47,3051,80
Slovensko46,9046,90
Rakousko51,5050,90
Polsko40,8041,20
Itálie50,8049,80
Francie51,1052,20
Španělsko52,1051,50
Bulharsko42,0043,80
Řecko58,8052,10
Cena dálniční známky (desetidenní)
Slovensko10 eur(247 Kč)
Rakousko9,60 eur(237) Kč
Maďarsko3820 ft(237 Kč)
Slovinsko (týdenní)15 eur(371 Kč)

Reklama

Výběr článků

Načítám