Hlavní obsah

Český vyhledávač letenek Kiwi po prodeji Američanům už nenabízí lety na Kubu

Právo, Tomáš Reiner, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetový vyhledávač a prodejce letenek Kiwi.com se sídlem v Brně vyřídí každý den v průměru závratných sto milionů vyhledávacích dotazů a prodá 35 tisíc sedadel v letadlech. Stal se tak jednou z nejúspěšnějších českých firem s globálním dosahem. Letenky si přes něj koupíte prakticky kamkoliv, kde zrovna nezuří válka. Až na jednu zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kdo by tipoval, že je to diktátorským režimem přísně střežená Severní Korea, jež je od poloviny minulého století fakticky ještě ve válce s Jižní Koreou, mýlil by se.

Od letošního vstupu nového investora, amerického fondu General Atlantic, který za většinový podíl v Kiwi údajně zaplatil téměř tři miliardy korun, z nabídky serveru zmizelo kubánské hlavní město Havana.

„Nedokázali jsme vám najít cestu,“ hlásí po chvíli zkoumání vyhledávač, když uvedete, že se potřebujete dostat na havanské mezinárodní letiště Josého Martího, přičemž je vám jedno, kdy to bude. Stejně neúspěšně dopadnete, když destinaci změníte na letiště v Santiagu de Cuba.

Foto: archiv Olivera Dlouhého

Oliver Dlouhý

Firma Právu potvrdila, že Kuba z vyhledávání byla odstraněna po vstupu nového investora. „V červnu letošního roku získala společnost Kiwi.com investici od globálního fondu General Atlantic se sídlem ve Spojených státech amerických. S ohledem na tuto skutečnost je i nabídka Kiwi.com předmětem sankční politiky USA,“ sdělila Kiwi redakci.

Mimochodem, když se zákazník vyhledávače zeptá na možnosti cestování do KLDR, vůči které USA rovněž uplatňují sankce, nabídne Kiwi hned několik leteckých spojení do Pchjongjangu v jediném dni.

Spojené státy uplatňují vůči Kubě obchodní embargo už od 60. let. Zavedly jej poté, co se k moci na ostrově dostal Fidel Castro. Bývalý americký prezident Barack Obama sice v roce 2015 obnovil diplomatické vztahy, a dokonce Kubu navštívil, po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu se ale vztahy obou zemí opět zhoršily.

Trumpova vláda se snaží omezit financování komunistického režimu na Kubě. Na konci července např. uvalila sankce na kubánské představitele, kteří řídí zahraniční kubánské zdravotnické mise, a zařadila na sankční seznam čtyři firmy, které vlastní kubánská armáda.

Havana se navzdory americkým sankcím snaží světu v posledních letech otevírat a v uplynulých letech došlo k oteplení jejích vztahů také s Českem, když na ostrov v Karibiku zavítalo i několik podnikatelských misí pod záštitou českého ministerstva zahraničí.

Tržby přes 30 miliard

Společnost Kiwi.com vznikla v dubnu 2012. Tehdy se jmenovala SkyPicker.com. Jejím zakladatelem a hlavní tváří je Oliver Dlouhý, mladší bratr herců Vladimíra a Michala Dlouhých.

Firma nabízí zájemcům levné letenky, když je schopna propojit nabídky i vzájemně nespolupracujících aerolinek. Levnější cena ovšem často znamená i více přestupů nebo delší čas strávený na cestě.

Společnost Kiwi.com byla od počátku v zisku a raketově rostla. Už v roce 2014 prodala letenky za 140 milionů korun, v následujícím roce prodeje přesáhly dvě miliardy. Za loňský rok vykázala tržby ve výši 30,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám